Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Schippers: ‘SP brengt wachtlijsten terug’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als de plannen van de SP doorgaan, dan keren de wachtlijsten terug, zo zegt demissionair minister Schippers van VWS. Volgens haar zet de SP “de bijl aan de wortels van de solidariteit in de zorg”.
Schippers: ‘SP brengt wachtlijsten terug’

Schippers zegt dit vandaag in een interview met nieuwssite nu.nl

Geld op

‘Er hangt een soort romantiek rond budgettering, zoals we die eerder hadden en waarbij het geld over de regio wordt verdeeld, in plaats van naar prestatie zoals nu.’ De budgettering die de SP voorstelt, betekent volgens haar een stop op het steeds goedkoper en beter worden van behandelingen. Als het geld op is, ontstaan er wachtlijsten en wijken mensen die het zich kunnen permitteren uit naar het buitenland. Schippers: ‘Dat is pas tweedeling: je betaalt met een laag- of middeninkomen wel premie, maar als je zorg nodig hebt, is dat er niet.’

Kostenbewustzijn

Zelf zet Schippers in op belonen naar prestatie. Volgens haar maakt dit de zorg goedkoper. Betere zorg voor minder geld is naar haar zeggen mogelijk doordat artsen alleen zullen doen wat medisch noodzakelijk is. Als de verschillende instellingen en verzekeraars ook financieel verantwoordelijk zijn, zullen ze de beste prestaties leveren, zo verwacht de minister. Ze wil ook dat mensen zich beter bewust worden van de kosten waardoor bijvoorbeeld onnodige bezoeken aan de SEH en huisartsenposten afnemen.

Zorgplannen SP

Wachtlijsten voor ziekenhuizen zijn niet acceptabel, vindt de SP. De partij vecht ook voor het behoud van kleine ziekenhuizen. Het declaratiestelsel via dbc’s en nu DOT, moet van de SP zo snel mogelijk naar de prullenbak verdwijnen. Volgens de SP veroorzaakt dit meer bureaucratie, minder transparantie, meer registratie en verspilling van geld. De tijdrovende onderhandelingen met zorgverzekeraars leiden tot ongewenste effecten op de kwaliteit van de zorgverlening. Financiering van ziekhuizen moet daarom in de visie van de SP gebeuren op basis van een aantal hoofdparameters, die een goede inschatting geven van de geleverde zorg. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: VWS

Lees ook:

Schippers: ‘Bespreek zorgkosten aan de keukentafel’

Schippers sluit akkoord met huisartsen

SP zegt “hard nee” tegen hogere zorgbijdrage

Meer:

Lees ook het Zorgvisie Dossier verkiezingsprogramma’s

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De zorg in Nederland kent al jarenlang wachtlijsten. Deze zijn onder mw. Schippers niet kleiner geworden. Wachtlijsten anders indelen, dan wel andere normen op wachtlijsten loslaten verandert niets aan het gegeven dat mensen in Nederland soms maanden moeten wachten op een behandeling of onderzoek. De VVD, DE partij van de marktwerking in de zorg, heeft een meer dan actieve bijdrage geleverd aan de afbraak van het zorgstelsel en de aantasting van de solidariteitsgedachte, o.a. door het inveoren van steeds hogere eigen bijdragen, of nieuwe bijdragen voor bestaande behandelingen, waaronder de zorg aan mensen met psychiatrische problemen en het uitkleden van het basispakket. De mensen die hier het meest en het hardst door getroffen worden zijn mensen met een chronische aandoening, een handicap en/of een lager inkomen. Als het aan mw. Schippers en de VVD ligt wordt dit de komende jaren alleen nog maar erger en kleden zij de zorg nog meer uit vanuit het uitgangspunt de gebruiker betaalt. (Dit overigens zonder het uitgangspunt dat de niet gebruiker niet betaalt, maar dit terzijde.)
  Ziek zijn in Nederland is onder de VVD verworden tot een zeer luxe hobby. De kosten van de zorg stijgen evengoed jaarlijks meer dan toegestaan en echte oplossingen of antwoorden om dit te keren heb ik van mw. Schippers of de VVD niet mogen horen. Schuiven met budgetten van AWBZ naar WMO en tegelijkertijd forse bezuinigingen doorvoeren lost het probleem niet op, maar verplaatst het alleen maar naar gemeenten, die geen antwoord hebben op de enorme instroom van allerlei groepen en problemen die zij op zich af zien komen.
  Het aanpakken van o.a. de sterk toegenomen bureaucratie, uit de hand gelopen salarissen van bestuurders en specialisten, het doorvoeren van kwaliteits- en veiligheidseisen die zoveel registratie en controles vragen dat hier extra mensen voor moeten worden aangetrokken, het betalen van verrichtingen die niet nodig zijn, of een herhaling zijn van recente verrichtingen alleen maar omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van een dbc, de steeds meer toenemende macht van de zorgverzekeraars (wie betaalt bepaalt), het fiasco van het vrijgeven van de tandartstarieven….zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Mw. Schippers doet regelmatig uitspraken die niet echt slim zijn en zich hard tegen haar keren. Het toont haar ware gezicht, haar kennis en inzicht in de materie waarvoor zij als (demissionair) minister verantwoordelijk is.

 3. Deze dame paart domheid aan arrogantie. Voorwaar een huiveringwekkende combinatie.
  Ik mag aannemen dat iedereen de grafiek kent van de kosten voor de zorg afgezet tegen het BBP? Een interessante stijging in 2006. Het jaar van de markt.
  Mevrouw Schippers haar neus wordt steeds langer.

 4. Deze dame paart domheid aan arrogantie. Voorwaar een huiveringwekkende combinatie.
  Ik mag aannemen dat iedereen de grafiek kent van de kosten voor de zorg afgezet tegen het BBP? Een interessante stijging in 2006. Het jaar van de markt.
  Mevrouw Schippers haar neus wordt steeds langer.

 5. Aanval is de beste verdediging, maar dan moet je wel weten wat je wapens zijn; een boemerang komt altijd terug. Zo ook bij E Schippers.
  Op Zorgatlas.nl is te zien dat E Schippers de wachtlijsten heeft opgeknipt in 3 soorten: afspraak poli kliniek, afspraak diagnose en vervolgens afspraak behandeling. En eerst de horde van de huisarts zien te passeren. Die verwijst immers door!
  4 wachtlijsten zijn er nu! Opgeteld worden de eigen TREEK normen niet eens gehaald.
  E Schippers trekt ten strijde en valt in haar eigen zwaardje, struikelend over haar eigen laarsjes, de sporen gevend aan haar paardjes, de ambtenaren. Yes, Minister.
  En die sturen haar het bos in.
  Adviezen van de Commissie Baarsma komen zo uit de pen van de SP! Met dit verschil: Baarsma wil de macht geven aan private partijen en de SP wil een Deens model invoeren: publieke fondsen, bottom up met inspraak van bevolking per gemeente/regio.
  Maar ja, dan val je onder de Balkenende Norm.
  Uitkomstfinanciering? Alleen zinvolle behandelingen doen? Populatie gebonden bekostiging? De wens is de vader van de gedachte. Is allemaal al elders uitgeprobeerd en werkt niet.
  De tanktank van de echte liberalen in deze wereld, de OESO, komt niet voor niets met het advies aan landen om het NHS/Scandinavisch model in te voeren!
  VVD’er Hans Hoogervorst was tenminste eerlijk toen hij het Zorgstelsel 2006 kenschetste als omgekeerde solidariteit: ziek met gezond, oud met jong en arm met rijk.
  Hans Hoogervorst moet E Schippers maar eens wat bijpraten.
  Tot 2016 is de terugval optie van Hans Hoogervorst nog mogelijk: OESO model invoeren. Kan direct 12 miljard euro worden teruggestort in de schatkist.
  Hup SP!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.