Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil geboortezorg vlot trekken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers nodigt de partijen in de geboortezorg uit om voor de zomer met haar te komen praten. Ze zet ook het Zorginstituut aan het werk.
1. Schippers.Edith.fotoVWS.jpg
foto: VWS

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. 

Jammer
Schippers vindt het ‘ongelooflijk jammer’ dat het partijen niet is gelukt om zelf tot overeenstemming te komen over de Zorgstandaard: ‘Het is echter nu wel de realiteit en het Zorginstituut is nu aan zet om een vervolg hieraan te geven.’ Het Zorginstituut heeft al eerder aan Zorgvisie laten weten bereid te zijn om te bemiddelen tussen de partijen. In het gesprek dat zij zelf heeft, hoopt de minister te komen tot gemeenschappelijke doelstellingen en te bezien of er gedeelde uitkomsten mogelijk zijn.

Vertrouwensbreuk
 De minister gaat ook in op de brief die de KNOV haar onlangs heeft gestuurd. De KNOV zegt niet te kunnen instemmen met hoofdstuk 9 van de Zorgstandaard die gaat over de organisatie van de geboortezorg. Toen de voorzitter van het College Perinatale Zorg vervolgens ook in een interview de zwarte piet toeschoof naar de verloskundigen, zegden zij het vertrouwen in het CPZ en de voorzitter op. Bestuur en voorzitter hebben intussen hun excuses aangeboden. 

Zorgstandaard
Minister Schippers gaat in haar brief ook in op het nut van de zorgstandaard: ‘De Zorgstandaard Integrale Geboortezorg maakt voor alle partijen  inzichtelijk en herkenbaar wat een ieder bij het begeleidingstraject van de zwangere mag verwachten. Op basis van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg kunnen regionale zorgpaden en ook het integrale zwangerschaps- en geboorteplan voor de aanstaande moeder worden opgesteld. Er is een extra AO ingelast in de Kamer over geboortezorg op 23 juni. 

‘Waar is de zwangere?’
De Stichting Geboortebeweging trekt aan de bel omdat naar haar mening nergens de zwangere voorkomt in het rijtje van betrokkenen. Ook de minister is daar niet op de gericht, zo zegt de Geboortebeweging. Het is daarom ‘een grote misser om de zwangere niet veel directer en met een meer prominente rol te betrekken bij de hervormingen.’ De Geboortebeweging stelt dat er nooit een echte, inhoudelijke visie op geboortezorg is geschreven door de betrokken partijen. De Zorgstandaard is door drie groepen niet geaccordeerd: de verloskundigen, de kraamzorg en de cliënten. De Geboortebeweging wil een pas op de plaats totdat er overeenstemming tussen de partijen is over de visie en missie van het College Perinatale Zorg.

 

Zo ziet integrale geboortezorg er uit:
 

 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.