Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil gelijktijdige beschikbaarheid nieuwe medicijnen in hele EU

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VWS-minister Schippers wil fabrikanten verplichten hun nieuwe medicijnen gelijktijdig beschikbaar te stellen in alle EU-lidstaten.
Pillen En Geld.fotolia
Fotolia

Dat voorstel heeft zij gedaan in een brief aan al haar Europese collega’s.

EMA

Na een positieve beoordeling door het EMA (Europees Medicijn Agentschap), wordt een nieuw medicijn doorgaans toegelaten tot de hele Europese markt, maar dit betekent niet automatisch dat het middel in alle EU-landen beschikbaar komt. Dit heeft deels te maken met eisen aan verpakkingen en bijsluiters in taal van het betreffende land en anderzijds doordat farmaceutische bedrijven vrij zijn om te bepalen waar ze hun product op de markt brengen. Daarvoor hebben zij hun eigen marktstrategieën. Met als gevolg dat nieuwe geneesmiddelen in sommige landen met vertraging of helemaal niet beschikbaar komen. Schippers noemt dit onacceptabel.

Verplichting

Haar voorstel aan de EU moet hieraan een einde maken. Zij wil dat nieuwe geneesmiddelen na toegelaten te zijn door het EMA, gelijktijdig in alle EU-lidstaten voor alle EU-ingezetenen beschikbaar komt. De EU moet de fabrikanten hiertoe verplichten. Schippers wil een dialoog starten met EU-lidstaten, de Europese Commissie, markt toezichthouders waaronder het EMA, nationale instanties, de farmaceutische industrie en patiëntenorganisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.