Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil gezag NZa herstellen

Mark van Dorresteijn
Strengere declaratieregels, striktere richtlijnen voor deelname aan congressen en een duidelijkere taakverdeling tussen Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS. Met deze toezeggingen aan de Tweede Kamer wil minister Edith Schippers het gezag van toezichthouder NZa herstellen.
Schippers wil gezag NZa herstellen
Foto: ANP - Bart Maat

De NZa lag de afgelopen tijd herhaaldelijk onder vuur. Schippers gelastte een onderzoek naar het functioneren van de waakhond na de zelfmoord van NZa-medewerker Arthur Gotlieb, die een dik dossier achterliet met zaken die niet goed gaan bij de NZa. Volgens Schippers had de top van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa alerter moeten reageren op het 600 pagina’s tellende rapport van de klokkenluider.

Forse onderhoudsbeurt

De onderzoekscommissie onder leiding van Hans Borstlap die de NZa doorlichtte, constateerde eerder dat de verhoudingen tussen de onafhankelijke toezichthouder NZa en het ministerie van VWS aan een ‘forse onderhoudsbeurt’ toe waren. De verhoudingen schuren nu langs de randen van wat is toegestaan. Zo was er bij de NZa het gevoel dat het ministerie druk uitoefende om 1,25 miljoen euro toe te kennen aan het Oogziekenhuis Rotterdam. Schippers trekt daar de les uit dat het voortaan anders moet; zij wil een duidelijke rolverdeling. VWS gaat net als andere betrokken partijen achteraf aangeven wat het vindt van een NZa-onderzoek en het oordeel van het ministerie zal ook niet zwaarder wegen dan dat van een andere betrokkene. De minister wil zo alle schijn vermijden dat VWS voorlopige adviezen zou beïnvloeden.

Strenger dan streng

Na berichten over dienstreizen betaald door organisaties waar de NZa toezicht op moest houden, trad de NZa-top terug. Onderzoek wees uit dat het merendeel van de declaraties en gemaakte reizen rechtmatig is. Wel wil Schippers regels voor declaraties en deelname aan conferenties die ‘strenger dan streng’ zijn, om te voorkomen dat dingen misschien wel mogen maar toch onwenselijk zijn.

Non-actief

Berichten dat twee leidinggevenden van klokkenluider Gotlieb bij NZa op non-actief zijn gesteld, kon Schippers niet bevestigen. Kamerleden wilden opheldering maar Schippers wist ook niet veel meer dan dat de twee niet uit hun functie zijn gezet. De een is langer met vakantie, de ander is niet op kantoor.

 

 

1 REACTIE

  1. Gaat er echt iets verbeteren? of storm in een glas water?
    De schijnbare samenwerking van ministerie NZA en Zorgverzekeraars komt nu even aan bod maar wat gaat er echt gebeuren?
    De NZA gaf de afgelopen jaren teveel antwoorden op vragen( kritiek) exact in het straatje van de zorgverzekeraars. En Mw schippers stond altijd vierkant achter de NZA. Door deze getrapte verhoudingen krijgen de zorgverzekraars steeds meer macht. Hun kartelvorming is slim. De een begint de ander volgt. Dat heet dan geen kartelvorming. Effect is hetzelfde. Door NZA tarieven in de GGZ zou er meer transparantie komen in de tarieven. Maar sinds 2014 hanteren zowel DWS als Multizorg eigen tarieven! Weg overzicht maar wel weer extra veel administratieve rompslomp. Marktwerking in de zorg? Laat me niet lachen de enigste die vrije hand heeft zijn de ZV. Voor de zorgaanbieders is het slikken of stikken. Kwaliteitseisen betekent sinds de macht van de ZV: bezuinigen. Zeg dat dan ook stop met misleiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.