Schotten belemmeren juiste zorg op juiste plek

De schotten tussen de ZVW, Wlz en Wmo maken de juiste zorg op de juiste plek tot een moeizame exercitie. Hospital@Home moest 52 obstakels uit de weg ruimen. Ook de wijkkliniek en huisbezoeken van specialisten ouderengeneeskunde botsen op de schotten, zo bleek op het Zorgvisie-congres Ouderenzorg op de juiste plek.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: AdobeStock

Er kan veel binnen de grenzen van ons zorgstelsel om de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment te realiseren. Maar initiatieven die de domeinen van de verschillende wettelijke regimes overstijgen, hebben het moeilijk. De schotten tussen de zorg onder de Zorgverzekeringswet (ZVW), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn hoog. Daar spring je niet zo maar overheen. Elke soort zorg kent zijn eigen bekostigingssysteem, regelgeving, verdeling van verantwoordelijkheden, patiëntendossier en cultuur. Er ontstaan gemakkelijk conflicten over wie wat betaalt en wie wat mag of moet doen.

Hospital@Home: 52 obstakels

Resultaten

0
2257

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.