Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Scientology dient klacht in tegen GGZ-campagne

Redactie Zorgvisie
“GGZ Nederland verkoopt leugens.” Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM), een organisatie die is voortgekomen uit de Scientology kerk, beweert dat GGZ Nederland een campagne voert met valse informatie. Daarom heeft het NCRM een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

De klacht betreft de campagne 1opde4.nl, die brancheorganisatie GGZ Nederland is begonnen om mensen bewust te maken van het feit dat psychische stoornissen volgens de organisatie “veel voorkomen en goed te genezen zijn”. Het NCRM doet de campagne af als “leugenachtige propaganda”. De statements van GGZ Nederland zou er “alleen maar op gericht zijn om de banenmachine binnen de ggz aan de gang te houden”. Om deze boodschap de wereld in te krijgen heeft het comité een persbericht verstuurd naar verschillende media. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, “betreurt deze klacht van de Scientology kerk”.

Drie op de vier

Het uit de Scientology kerk voortgekomen comité heeft vooral problemen met de bewering dat drie op de vier mensen met een psychische aandoening binnen een jaar genezen. Het gaat om een advertentie die paginagroot verscheen in de Volkskrant, maar de gewraakte bewering is online niet terug te lezen. “Het is belangrijk om de geestelijke gezondheidszorg niet alleen als een kostenpost te zien”, staat in de advertentie op het internet. “Het is vooral een investering in de mentale veerkracht van ons land. Iets waar die andere drie op de vier Nederlanders ook baat bij hebben.”

‘Valse voorlichting’

Woordvoerder Michael Steentjes van het NCRM: “Deze reclame geeft de bevolking verkeerde informatie. In de krant staat dat drie op de vier mensen binnen een jaar genezen, maar zelfs uit gesprekken met psychiaters blijkt dat mensen met een dergelijke aandoening niet echt genezen.” De woordvoerder vindt het daarnaast ook “bespottelijk” dat de brancheorganisatie “bijna 60.000 euro aan gemeenschapsgeld uitgeeft om zichzelf te promoten in een krant, terwijl zij door de minister worden gekort.” Het NCRM organiseert op 5 oktober een tentoonstelling in Amsterdam met de titel: “Psychiatrie: een industrie des doods?”.

Een op de vier

De bewering dat een op de vier Nederlanders tijdens hun leven last krijgt van een geestelijke aandoening is gebaseerd op het Nemesis-onderzoek van het Trimbos-instituut. “Deze bewering komt voort uit een steekproef van bijna 7000 willekeurig uitgekozen mensen”, verklaart Ron Graaf, hoofd van het programma epidemiologie. “Zij worden ongeveer anderhalf uur ondervraagd. Het gaat om symptomen van depressies, verslaving, enzovoort. Zo is ons onderzoeksteam gekomen tot het percentage van 25 procent.” Graaf weet niets van het genezingspercentage van 75 procent.

‘Onderbouwde cijfers’

GGZ-voorzitter Barth noemt de campagne integer. “De getallen die worden genoemd in de campagne zijn gebaseerd op de Nemesis-studie van het Trimbos-instituut. Dat zijn degelijk onderbouwde cijfers. Wij zien een beslissing van de Reclame Code Commissie dan ook met vertrouwen tegemoet.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Psychiaters niet weg bij GGZ Delfland’

Miljoenennota: vooral bezuinigen op ggz

‘Verplicht etnische registratie in ggz’

2 REACTIES

  1. Het is grappig wat er gebeurd als alleen al de naam Scientology genoemd wordt. Kijk naar de schade die veroorzaakt wordt door de pillenpushers. NCRM heeft al zoveel zaken aan de kaak gesteld als onafhankelijk orgaan. Ga naar http://www.NCRM.nl en dan lees je het zelf hoe ze goed aan het werk zijn. Laat je blik niet vertroebelen door vooroordelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als ik het goed begrijp, heeft de sekte het niet goed begrepen. Ik zal de krant van dinsdag er nog eens op nalezen. ‘Een industrie des doods’. Het is wat, maar te makkelijk om zo aan de kant te schuiven als gekkigheid. Scientology is een wereldwijd vertakt en welvarend netwerk. GGZ mag wel oppassen dat het geen rechtszaak wordt. Ben benieuwd wat de codecommissie hier van kan maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.