Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gaat als onafhankelijke derde een advies uitbrengen over het verdeelmodel voor het Wmo-budget. Dit rapport moet voor eens en voor altijd uitwijzen of de verdeling van het Wmo-geld tussen de gemeenten eerlijk is of niet.

De ministeries van VWS, Financiën en BZK en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben met een aantal nadeelgemeenten de afspraak gemaakt dat het SCP in december met haar bevindingen komt. Volgens Wmo-projectleider Bob van der Meijden moet dit rapport na drie eerdere onderzoeken naar het verdeelmodel van onderzoekbureaus APE en BMC en Cebeon de discussie over de verdeling afsluiten. “Het is niet zo dat het verdeelmodel op de schop gaat”, aldus Van der Meijden. “Het SCP gaat bekijken of bepaalde gemeenten inderdaad benadeeld worden. Als dat inderdaad zo blijkt te zijn dan moeten de gemeentefondsbeheerder en het ministerie met een nieuw model komen.”

Wmo-budget

Wethouder Hans Breunissen van nadeelgemeente Westervoort is tevreden dat er naar de vreemde verschillen tussen de gemeenten wordt gekeken. Breunissen is een van de wethouders die het model al eens hebben laten onderzoeken en stellen dat de verdeling niet deugt. “Wij wachten het rapport van de SCP af.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten vechten herverdeling Wmo-budget aan

Nieuwe verdeling Wmo-budget bekendgemaakt

VWS: ‘Wmo mogelijk te snel ingevoerd’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.