Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP telt licht verstandelijk gehandicapten

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) brengt in opdracht van minister Ab Klink van VWS in kaart hoeveel Nederlanders er zijn met een laag IQ. Dit naar aanleiding van een van de bezuinigingsvoorstellen van de ambtelijke commissie voor de langdurige zorg. In dit voorstel hebben mensen met een IQ van 70 en hoger geen recht op zorg meer.
SCP telt licht verstandelijk gehandicapten

Met de onderzoeksopdracht aan het SCP voert Klink een motie uit van VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg, zo blijkt uit een overzicht van aangenomen moties die Klink op 4 mei naar de Kamer heeft gestuurd. Het SCP zal onderzoeken hoe groot de doelgroep is van mensen met een IQ tussen de 50 en 70 en hoeveel mensen er zijn met een IQ tussen de 70 en 85. Het bezuinigingsvoorstel van de commissie houdt in dat de definitie van ‘licht verstandelijk gehandicapt’ aangescherpt wordt en slechts van toepassing is bij een IQ onder de 70 en dus niet bij een hoger IQ. “In de praktijk is er vaak sprake van een spraakverwarring en worden ook personen met een IQ tussen 70 en 85 tot de doelgroep licht verstandelijk gehandicapten gerekend, terwijl zij feitelijk zwakbegaafd zijn”, aldus Klink in de brief.

Pakketmaatregel AWBZ

Aan een motie van Renske Leijten van de SP geeft Klink uitvoering door de patiëntenkoepel NPCF cliëntenervaringen te laten verzamelen over de pakketmaatregelen in de AWBZ. Uit deze cliëntenmonitor zal moeten blijken in hoeverre cliënten last hebben van het schrappen van de functie begeleiding uit de AWBZ en van de invoering van de eigen bijdrage.

Pgo-organisaties

In reactie op een motie van Fatma Koser Kaya van D66 belooft Klink verder medio 2010 met een visie te komen op organisaties voor patiënten, gehandicapten en ouderen (pgo-organisaties). Deze visie moet duidelijkheid geven over wat van pgo-organisaties verwacht wordt en hoe zij bekostigd gaan worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Maximaal 4,4 miljard te korten op de care

‘Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid’

Pgo-organisaties op de tocht

‘Laat verzekeraars meebetalen aan pgo-organisaties’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.