Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SCP: Verdeelsleutel Wmo-budget is onzorgvuldig

De verdeling van het Wmo-budget over de Nederlandse gemeenten is onzorgvuldig. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP wordt bij de verdeling van het geld over de gemeenten ten onrechte geen rekening gehouden met gegevens als het aantal mensen met een chronische aandoening in een dorp of stad.

Eerder klaagden enkele gemeenten dat zij soms miljoenen euro’s verlies lijden door de nieuwe verdeling. De 22 gemeenten, waaronder Doetinchem, Apeldoorn en Maastricht, stelden al dat het rijk het aantal chronisch zieken in een gemeente moet meetellen.

Gemeenten tevreden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten de conclusie van het SCP te verwelkomen. “De aanbeveling om in de systematiek de factoren inkomen en chronische aandoening mee te wegen is volgens ons correct.”zegt woordvoerder Gea Broekman van de VNG. “Wij hopen dan ook dat het Rijk de aanbevelingen van het SCP meeneemt. Wij gaan nu in overleg met de fondsbeheerders over welke stappen er nu genomen moeten worden.”

Gemeente Doetinchem

Ook Wmo-wethouder Otwin van Dijk van nadeelgemeente Doetinchem is blij met het SCP-rapport. “De conclusies van het SCP komen overeen met de conclusies van het onderzoek dat wij door APE hebben laten uitvoeren naar het verdeelmodel.” Volgens Van Dijk heeft het SCP de mogelijke effecten van haar conclusie ook al een beetje doorgerekend. Hieruit blijkt dat als het model van het SCP gehanteerd wordt, nadeelgemeenten straks niet meer met kortingen op het Wmo-budget van dertig of zelfs vijftig procent komen te zitten. “Het zal ook niet helmaal op nul uitkomen voor alle nadeelgemeenten, maar dat is ook nooit onze doelstelling geweest”, zegt de wethouder. “Wij vonden het huidige model ten eerste niet transparant genoeg en het geld kwam ook nog eens bij de verkeerde gemeenten terecht. Rijke gemeenten met veel ouderen kregen een dikke plus en gemeenten met een relatief arme bevolking en in vergelijking veel chronisch zieken een dikke min. Dat wordt nu opgelost.” Van Dijk verwacht dat het Rijk voor 1 januari 2010 zal kiezen voor de nieuwe verdeling.

Wijzigen verdeelmodel

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zal de uitkomsten van het SCP-onderzoek aan de orde stellen tijdens overleg met de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken. Pas dan zal duidelijk worden of er aanleiding is de verdeling van het geld te veranderen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Apeldoorn houdt drie miljoen Wmo-budget over

SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken

Verdeelmodel Wmo is niet transparant genoeg

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.