Eerder klaagden enkele gemeenten dat zij soms miljoenen euro’s verlies lijden door de nieuwe verdeling. De 22 gemeenten, waaronder Doetinchem, Apeldoorn en Maastricht, stelden al dat het rijk het aantal chronisch zieken in een gemeente moet meetellen.
Gemeenten tevreden
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten de conclusie van het SCP te verwelkomen. “De aanbeveling om in de systematiek de factoren inkomen en chronische aandoening mee te wegen is volgens ons correct.”zegt woordvoerder Gea Broekman van de VNG. “Wij hopen dan ook dat het Rijk de aanbevelingen van het SCP meeneemt. Wij gaan nu in overleg met de fondsbeheerders over welke stappen er nu genomen moeten worden.”
Gemeente Doetinchem
Ook Wmo-wethouder Otwin van Dijk van nadeelgemeente Doetinchem is blij met het SCP-rapport. “De conclusies van het SCP komen overeen met de conclusies van het onderzoek dat wij door APE hebben laten uitvoeren naar het verdeelmodel.” Volgens Van Dijk heeft het SCP de mogelijke effecten van haar conclusie ook al een beetje doorgerekend. Hieruit blijkt dat als het model van het SCP gehanteerd wordt, nadeelgemeenten straks niet meer met kortingen op het Wmo-budget van dertig of zelfs vijftig procent komen te zitten. “Het zal ook niet helmaal op nul uitkomen voor alle nadeelgemeenten, maar dat is ook nooit onze doelstelling geweest”, zegt de wethouder. “Wij vonden het huidige model ten eerste niet transparant genoeg en het geld kwam ook nog eens bij de verkeerde gemeenten terecht. Rijke gemeenten met veel ouderen kregen een dikke plus en gemeenten met een relatief arme bevolking en in vergelijking veel chronisch zieken een dikke min. Dat wordt nu opgelost.” Van Dijk verwacht dat het Rijk voor 1 januari 2010 zal kiezen voor de nieuwe verdeling.
Wijzigen verdeelmodel
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zal de uitkomsten van het SCP-onderzoek aan de orde stellen tijdens overleg met de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken. Pas dan zal duidelijk worden of er aanleiding is de verdeling van het geld te veranderen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
Apeldoorn houdt drie miljoen Wmo-budget over
SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken
Verdeelmodel Wmo is niet transparant genoeg
De gemeente Hoorn houd ook ieder jaar 2 tot 4 miljoen euro
over van de w.m.o.
Dit stopt men in de eigen pot???
Bezopen!!!