Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg

Het versneld invoeren van het scheiden van wonen en zorg leidt volgens belangenorganisatie Unie KBO tot een financiële ramp voor tienduizenden zorgbehoevende ouderen. Uit eigen onderzoek van Unie KBO blijkt dat de koopkracht van senioren er fors door achteruit gaat.
Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg

De ‘Kunduz-coalitie’ voert het scheiden van wonen en zorg in de ouderenzorg versneld in voor een grotere groep cliënten. Uit het rapport ‘bestedingsmogelijkheden bij het scheiden van wonen en zorg’ dat het Nibud uitvoerde in opdracht van Unie KBO, blijkt dat ouderen door de maatregel gemiddeld genomen hogere onvermijdbare uitgaven zullen krijgen en daardoor een krapper leefbudget.

Negatief budget

Een voorbeeldgroep in het rapport is ouderen die in een instelling wonen. Omdat zij straks zelf huur moeten gaan betalen, hoeven zij een lagere eigen bijdrage op te brengen. Deze verlaging van de eigen bijdrage weegt echter niet op tegen de extra kosten zoals de hoge waskosten die zij moeten betalen en kosten voor begeleiding. Volgens de berekeningen eindigt alleen de categorie ‘alleenstaande met aanvullend pensioen’ niet met een negatief saldo vanwege de maatregel. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Roos Koole)

Lees meer:

Bekijk het rapport ‘Bestedingsruimte bij scheiden wonen en zorg’

Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

Scheiden wonen en zorg

‘Scheiden wonen en zorg verlamt bouw’

6 REACTIES

 1. Dit is weer een voorbeeld van ondoordacht handelen: weet de verantwoordelijke persoon niet wat de consequenties zijn ( van zo’n bureaucratische” maatregel? en is het niet een top voorbeeld van inefficientie en kostenverhoging. moet er weer een breed landelijk onderzoek komen, wat gefinancieerd moet worden. Jammer, dit geld kan de zorg goed zelf gebruiken.
  Is het nu echt de methode om veranderingen door te voeren? zgn met de botte bijl er in, en later bijstellen. Is men er zich van bewust wat dit emotioneel en financieel kost?
  Om te huilen deze politiek.
  An

 2. Lees alle reacties
 3. Dit onderzoek is gebaseerd op een verkeerde veronderstelling, namelijk dat scheiden van wonen en zorg betekent: ZZP wordt VPT. Voor de VPT betaalt de oudere inderdaad de lage eigen bijdrage die veel hoger is dan die voor zorg thuis. Maar per 2013 gaan de ZZP’s 1-3 er helemaal uit, en wordt het weer thuiszorg. Het onderzoek kan dus opnieuw worden gedaan.

 4. Is dit weer zo,n regel welke niks oplevert allen veel onrust brengt. En op het gehele gebeuren meer kost dan nu.
  Want beleid makers kunnen of goed denken of goed rekenen maar beide is vaak een probleem. Dat heeft het verleden ons al geleerd, zorgverzekering als grootste voorbeeld.

 5. **Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg**
  Ga er maar vanuit dat als het geld oplevert dat dat zo is geregeld. VEEL EN VEEL eerder dan de schandalige vertrekpremies. Dat duurt al jaren. Maar ja je straft je vrienden IN JE NETWERK niet die ooit nog veel voor je kunnen betekenen.

 6. En is al nagedacht over de gevolgen voor echtparen? Bij het geheel doorvoeren van scheiden wonen en zorg blijft de niet-dementerende partner thuis wonen (en betaalt huur etc) maar de dementerende partner in de PG setting moet eveneens huur betalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.