Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensor hartfalen kandidaat voor vergoeding via basispakket

Bert Bukman
Minister Bruins voor Medische Zorg wijst hartsensor CardioMEMS aan als kandidaat voor voorwaardelijke toelating tot het basispakket van de zorgverzekering. Het is pas de tweede keer dat dit met een elektronisch hulpmiddel gebeurt.
CardioMEMS
Fotolia

CardioMEMS is een implanteerbare sensor waarmee de hartverpleegkundige en cardioloog op afstand hartfalen in de gaten kunnen houden. De sensor is bedoeld voor relatief oude patiënten met een gevorderd stadium van chronisch hartfalen die herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Met behulp van CardioMEMS kan een verslechtering van hun situatie vroegtijdig worden ontdekt.

Kwaliteit van leven

In een Amerikaanse studie is aangetoond dat dit kan leiden tot een afname van het aantal ziekenhuisopnamen voor hartfalen. Ook is er winst in de kwaliteit van leven. Omdat de zorg voor patiënten met hartfalen in Nederland anders is georganiseerd, moet de effectiviteit in de Nederlandse setting nog worden aangetoond. Niettemin is de interventie veelbelovend, aldus minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister volgt met de aanwijzing van CardioMEMS een advies op van het Zorginstituut. Er is een bedrag van bijna 3,5 miljoen euro mee gemoeid.

Niet gebruikelijk

Het is nog niet gebruikelijk dat sensoren worden aangewezen als kandidaat voor vergoeding via het basispakket. Momenteel geldt dit alleen voor de Flash Glucose Monitoring. Deze sensor wordt sinds eind april vergoed voor enkele specifieke groepen patiënten met diabetes. Onder hen zijn kinderen tot 18 jaar met diabetes type 1 en zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2.

Vaker komt het voor dat ziekenhuizen een bepaald aantal sensoren verdelen onder hun patiënten en dat hun verzekeraar dit vergoedt. Dit gebeurt eveneens veel met sensoren voor patiënten met diabetes.

Veelbelovende zorg

De voorwaardelijke toelating van CardioMEMS is onderdeel van een regeling die wordt vervangen door de subsidieregeling Veelbelovende Zorg. Voor deze regeling, die is bedoeld voor innovatieve projecten op het gebied van zorgtechnologie, stelt minister Bruin 105 miljoen euro beschikbaar.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.