Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SHO start pilot digitaal aanvragen diagnostiek

Mark van Dorresteijn
SHO Centra voor medische diagnostiek is gestart met een pilot om papierloos aanvragen van laboratoriumdiagnostiek mogelijk te maken. In Losser (Overijssel) en Dieren (Gelderland) heeft SHO twee prikposten volledig geautomatiseerd en zijn tien huisartspraktijken via ZorgDomein bij de pilot aangesloten.
SHO start pilot digitaal aanvragen diagnostiek

De nieuwe, digitale werkwijze zal in samenwerking met de aangesloten huisartsen de komende maanden uitgetest worden in Dieren en Losser. Digitaal papierloos aanvragen heeft potentieel veel voordelen, zo vertelt Erik Bos, manager ict bij SHO en projectleider papierloos aanvragen: ‘Bij digitaal aanvragen blijft de arts altijd inzicht houden in wat hij heeft aangevraagd. Nu geeft hij de patiënt een formulier mee en is het weg. Het systeem houdt bij wat er aangevraagd is. Daarnaast is de afhandeling op de prikpost veel sneller, want er hoeft geen papieren administratie meer te worden bijgehouden. Komt het bloed aan op ons lab, dan kunnen we de order sneller en efficiënter verwerken.’ Tests wijzen uit dat digitaal papierloos aanvragen in de huisartsenpraktijken nauwelijks meer tijd kost dan aanvragen op papier.

Papierloos aanvragen

SHO is het eerste laboratorium in Nederland dat in samenwerking met ZorgDomein van start gaat met papierloos aanvragen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het platform van marktleider ZorgDomein, dat door zo’n 70 procent van de Nederlandse huisartsen wordt gebruikt als digitaal verwijssysteem. SHO biedt zijn volledige dienstenpakket al sinds 2010 digitaal aan via Zorgdomein en nu dus op twee prikposten al volledig geautomatiseerd.

SHO

SHO Centra voor medische diagnostiek ondersteunen met diverse onderzoeken huisartsen, verloskundigen en andere zorgverleners. SHO heeft meer dan 140 diagnostische centra en prikposten. Op de SHO-locaties kunnen patiënten terecht voor bijvoorbeeld bloedafname, urineonderzoek, het maken van een hartfilmpje, echografie of longfunctieonderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.