Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Simpele besparing levert 100 miljoen op

UTRECHT - De Nederlandse volksgezondheid kan per jaar 100 miljoen euro besparen door niet de dure cholesterolverlager Lipitor maar een even goed maar goedkoper alternatief voor te schrijven. Dat stelt huisarts Hans van der Linde deze week in het tijdschrift Medisch Contact.

Van der Linde becijfert dat Nederland elk jaar 150 miljoen euro uitgeeft aan het gepatenteerde Lipitor. Volgens de huisarts uit Capelle aan den IJssel zijn er geen sterke argumenten om geen simvastatine maar Lipitor te verstrekken. Hij bestrijdt dat die argumenten kunnen worden ontleend aan de ‘nog schaarse effectiviteitsstudies’ van het dure middel. Volgens Van der Linde maakt de farmaceutische industrie gebruik van medische opinieleiders om haar producten nadrukkelijk aan te prijzen.

Beste middel kiezen

Pfizer, de fabrikant van de cholesterolverlager, bestrijdt de opvatting van Van der Linde. “Artsen zijn heel goed in staat om voor elke patiënt het beste middel te kiezen”, aldus Michiel Lodewijks, directeur corporate affairs van Pfizer.

Verbazingwekkend

Lodewijks noemt de stelling van Van der Linde buitengewoon verbazingwekkend. Hij verwijst naar Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat gebruik van het geneesmiddel in de dagelijkse praktijk een betere bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten dan andere statines. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft het Lipitor, naast simvastatine en pravastatine, opgenomen in de recente richtlijn NHG Standaard Cardiovasculair risicomanagement, verweert de fabrikant zich. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.