Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Slechte zorg bij verpleeghuis van Amsta

De kwaliteit van de medische zorg in een verpleeghuis in Amsterdam is zo slecht dat in korte tijd de complete medische staf is opgestapt. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag in een achtergrondartikel. Zorgaanbieder Amsta laat een onderzoek doen naar aanleiding van de berichtgeving.

Het eigen onderzoek van Amsta moet uitwijzen of er bewoners in het verpleeghuis zijn overleden doordat ze geen goede zorg kregen. Een woordvoerster bevestigde dinsdag een bericht hierover in dagblad Trouw. Jan Bonga is een verpleeghuis voor demente mensen van Amsterdamse zorgorganisatie Amsta. Er is een kleinschalige afdeling met 36 bewoners en drie grotere afdelingen met zestig bewoners elk. Drie opgestapte verpleeghuisartsen vertellen in dagblad Trouw over schrijnende gevallen. “Ik ben bang dat er in ons verpleeghuis voortijdig mensen zijn overleden”, aldus verpleeghuisarts Jedidja Fortuijn.

Inspectie voor de Volksgezondheid

In maart 2005 constateerde de Inspectie voor de volksgezondheid (IGZ) al dat het verpleeghuis ‘nog ver weg is van de wettelijke verplichting om verantwoorde zorg te leveren.’ De verpleeghuisartsen gingen in 2007 toch aan de slag in Jan Bonga, maar stapten een jaar later al op vanwege de slechte omstandigheden. De slechte zorg komt door een chronisch tekort aan personeel en ten dele door te laag geschoold personeel. Een deel van de verzorgenden ontbreekt het aan het vermogen om ziektes te signaleren, reden waarom zij bij herhaling te laat een arts inschakelden.

Amsta bestuurder

Volgens Jedidja Fortuijn en haar ex-collega’s Ineke Hoekstra en Vanusa Baroni Caramel is het managementteam verantwoordelijk voor de problemen. “De directie had zich neergelegd bij de huidige kwaliteit van zorg. Onze signalen werden daar ervaren als een last.” Amsta-bestuurder Joep Aarts reageert in de krant: “Amsta onderkent de in het artikel gemelde problematiek, die vooral in de periode tot de zomer van 2008 speelde. Sinds mei 2008, nog vóór de melding van mevrouw Fortuijn, is echter een intensief verbetertraject gestart. Met ondersteuning van ervaren artsen vanuit andere locaties van Amsta is het laatste halfjaar de weg omhoog gevonden, zoals blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van de inspectie.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamer wil onderzoek naar Inspectie
Inspectie onderzoekt De Zorgboog
Verpleeghuisartsen willen geld voor reanimatieregels
Ziekenhuisbestuurder geeft de doorslag voor kwaliteit

1 REACTIE

  1. Wat is de oorzaak? Lijkt me simpel. Noch de directe zorgverleners, noch de behandelaars zagen kennelijk de mogelijkheid om gezamenlijk in opstand te komen. Wat was hun angst? Waren zij bang voor conflicten? Waren zij bang dat ze niet een front zouden kunnen vormen? Was het een kwestie van iedere beroepsgroep voor zichzelf en god voor ons allen?
    Duidelijk is in elk geval dat de beroepsethiek misvormd is en dus tekort schiet om de belangen van kwetsbare en weerloze mensen te beschermen.
    Hierbij komt oom de vraag vanuit welke ethische visie werken managers, directieleden, raad van bestuur? Duidelijk niet voor het opkomen voor kwetsbare en weerloze mensen.
    En hoe is de ethiek van de inspecteurs, zorgverzekeraars, beleidsmakers, deskundigen, politici?
    Dat dit huis en SPDC Ooost, op staande voet gesloten, de enige uitzonderingen zijn, gelooft geen weldenkend mens.
    In mijn boekje zorg over de zorgverlening, geschreven door de wantoestanden op het SPDC Oost zie http://www.servicepost.nl beschrijf ik dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf debet zijn aan onvoldoende humane zorgverlening en draag ik handvaten aan om op verantwoorde wijze in opstand te komen. Het boekje is te confronterend en recenbsies blijven achterwege, verbeeld dat verpleegkundigen en verzorgenden wakker geschud worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.