Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Slimme beker meet vochtinname

Met een slimme beker is het binnenkort mogelijk om te zien hoeveel vocht iemand tot zich neemt. Geen overbodige luxe met dit warme weer.
Slimme beker

Het gaat om de MyBeaker. De beker meet met sensoren hoeveel vocht er in en uit de beker gaat en dat is met de bijbehorende app uit te lezen. Onderop de beker zit een lichtje dat werkt als een stoplicht. Rood licht betekent dat iemand meer moet drinken. Groen dat het goed gaat met drinken en oranje dat iemand achter ligt op het schema. Door het gebruik van slimme detectoren ‘weet’ de beker of iemand zijn mond aan de beker zet. Hierdoor kan bepaald worden of iemand de inhoud weggooit.

Vochtlijstjes

De beker kan gebruikt worden in het ziekenhuis, zorginstellingen en thuiszorg. Daarnaast is hij ook bedoeld voor specifieke groepen patiënten met vochtbeperkingen, zoals nierpatiënten. De insteek van de bedenker van de slimme beker, ondernemer Erik Janssen, is om de vochtlijstjes te vervangen.

Janssen werkte als student verpleegkunde op de afdeling geriatrie in Zuyderland Medisch Centrum en zag dat vooral ouderen boven de 75 jaar heel vaak te maken hadden met uitdroging als ze het ziekenhuis binnenkomen. Ze waren vaak verward en helemaal uit hun doen. Toen hij stage liep in het verpleeghuis merkte hij dat er veel minder gelet werd op het drinken vanwege de drukte van het personeel. Na de opleiding verpleegkunde studeerde hij verder bij de hogere technische school en zag hij in de fabriek hoe blikjes drinken volautomatisch worden gevuld. Zo kwam hij op het idee van de slimme beker. ‘Die machine in de fabriek was wel een heel groot apparaat, dus samen met een vriend die elektrotechniek had gestudeerd, zijn we drie jaar geleden begonnen met het ontwerp van de slimme beker.’

Samen met de verpleegkundeopleiding in Heerlen is de slimme beker onderwerp geworden van een validatiestudie. Het product is verder verbeterd en zal nu in september beschikbaar zijn.

China

De slimme beker is nieuw, alleen in China bestaat een soortgelijk idee. Janssen: ‘Het verschil is dat het product daar meer bedoeld is voor de consumentenmarkt. Bovendien zit er geen goede fraude-detectie op.’

Uiteindelijk hoopt Janssen dat de status van de vochtlijsten veranderd van de bronzen standaard naar een gouden standaard. ‘In de hectiek van de dag worden de vochtlijsten nog wel eens vergeten. Dat terwijl vocht in verschillende situaties zo belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan het afbouwen van het infuus. Bovendien wordt de overdracht voor medewerkers in verpleeghuizen veel makkelijker omdat ze alleen maar de informatie hoeven uit te lezen.’

De beker kost 99 euro, en is ook te huren.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.