Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slotervaart verliest deel reumazorg

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - Het Amsterdamse Jan van Breemen Instituut (JBI) wil een deel van de reumazorg die zij uitvoert in het Slotervaartziekenhuis overhevelen naar het VUmc. De reumatologen van het JBI gaan minder spreekuren draaien in het Slotervaartziekenhuis en het instituut gaat de dagbehandeling van reumapatiënten . voortaan in eigen huis uitvoeren. Daarvoor zijn in het JBI inmiddels de faciliteiten beschikbaar. Met deze ‘herschikking’ zegt het JBI de kwaliteit van de zorg voor reumapatiënten te willen waarborgen.

Een half jaar geleden dreigde het JBI al zich terug te trekken uit het Slotervaartziekenhuis omdat het vreesde dat nieuwe eigenaar Meromi Holding BV. op de zorg voor reumapatiënten wilde gaan bezuinigen. Directeur Rob Beuse: “Ik heb bewondering voor de avontuurlijke manier waarop het Slotervaartziekenhuis zich presenteert maar wij willen niet van hun plannen afhankelijk zijn.”

Beuse ontkent dat zijn voornemens betekenen dat het JBI zich volledig uit het Slotervaart terugtrekt. Beuse: “Op het gebied van reumachirurgie en neurologie bij reuma is zeer gespecialiseerde kennis en ervaring aanwezig en daarin willen we graag met hen verder.”

Zelfstandig

Het Slotervaartziekenhuis reageert verbaasd. Bestuurder Aysel Erbudak: “Reumatologie is een speerpunt van ons ziekenhuis, van bezuinigingen was geen sprake, in tegendeel zelfs. We hadden een goede samenwerking maar er is blijkbaar een andere wind gaan waaien.”

Erbudak is van plan meer reumatologen aan te nemen en een zelfstandige afdeling reumatologie op te zetten als de reumatologen van het JBI daadwerkelijk het Slotervaartziekenhuis verlaten. Ze denkt dat reumatologen graag in haar ziekenhuis willen werken vanwege de goede naam die het heeft op het gebied van reumazorg.

Keuze

Erbudak: “Er is hier maar één verliezer en dat is het JBI. Het JBI wil academiseren, prima. Maar dat betekent dat de zorg duurder wordt. In 2008 krijgen verzekeraars de keuze om reumazorg duurder of goedkoper in te kopen. Wij kunnen dezelfde kwaliteit zorg goedkoper leveren.”

Over het voorstel van het JBI om de patiënten nog wel voor reumachirurgie of neurologische behandelingen naar het Slotervaart te verwijzen, zegt Erbudak: “In principe zeggen wij: “Het is alles of niets”.

Concurrentie

Ondertussen gaat de gloednieuwe dagbehandeling in het JBI in februari open. Volgens Beuse reageren de patiënten heel enthousiast omdat ze daardoor vlakbij hun vertrouwde arts kunnen blijven.

Erbudak is niet onder de indruk: “We gaan de patiënten gewoon naar het Slotervaart halen. Kijk, dat is nou concurrentie.” (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.