Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slotervaartziekenhuis: ‘Opbrengsten heroïne voor onderzoek’

Het Slotervaartziekenhuis wijst in een persverklaring de suggestie van de hand dat opbrengsten van de productie van medicinale heroïne zijn verdoezeld. Dit in reactie op een artikel van dagblad Het Parool vandaag dat het ziekenhuis veel winst maakt met heroïneverstrekking.
Slotervaartziekenhuis: ‘Opbrengsten heroïne voor onderzoek’
Foto: iStock

Het ziekenhuis schrijft in reactie op het bericht: ‘Het geld komt rechtstreeks ten goede aan onderzoek en de gezondheidszorg. Dat de productie plaatsvindt en is aanbesteed is een rechtstreeks gevolg van een politiek besluit. Een besluit dat een belangrijk maatschappelijk doel dient in het kader van de verslavingszorg.

Wetgeving

In 2004 heeft de Tweede Kamer besloten om, op basis van een studie van de Commissie Centrale Behandeling Heroïneverslaafden, de behandeling van heroïneverslaafden met heroïne als geneesmiddel toe te staan en heroïne als geneesmiddel te registreren. Na een Europese aanbesteding vanuit het ministerie van VWS in 2005, bleek Di-AcetylM B.V., onderdeel van toen nog stichting Slotervaartziekenhuis, de enige partij die in staat was om dit product uit te voeren conform de eisen van het ministerie van VWS. Di-AcetylM heeft vervolgens een contract getekend van drie keer drie jaar, wat inging op 1 juli 2006 en uiteindelijk afliep op 30 juni 2015.

Maatschappelijk belang Di-AcetylM treedt sinds het aangaan van het contract op als registratiehouder en leverancier en dient daarmee een groot maatschappelijk belang omdat verslaafden niet meer afhankelijk hoeven te zijn van het criminele circuit.

De activiteiten die door deze BV zijn uitgevoerd, hebben altijd plaatsgevonden op verzoek van en onder toezicht van het ministerie van VWS. In opdracht van de toenmalige minister Dr. Els Borst vond onder meer onderzoek plaats naar de veiligheid en effectiviteit van de behandeling met medicinale heroïne. In 2006 leidde dit dus onder meer tot registratie van medicinale heroïne als geneesmiddel. Op het contract tussen Di-AcetylM en het ministerie heeft altijd strikte geheimhouding berust.

Omzet

De omzet en het resultaat van Di-AcetylM zijn opgenomen in de openbare jaarrekening van het ziekenhuis. Ieder jaar is de jaarrekening door een aparte accountant gecontroleerd. De BV is elk jaar geconsolideerd in de jaarrekeningen van het Slotervaartziekenhuis.

Geheim

Uit veiligheidsoverwegingen en contractuele afspraken heeft het Slotervaartziekenhuis dit bewust niet expliciet gedaan, maar staat de BV onder DAM BV vermeld, bijvoorbeeld op pagina 38 van het jaardocument SLZ 2013. Bekendheid van locatie en betrokken personen bij deze productie kan namelijk leiden tot uitlokking van criminele activiteiten gericht op deze locaties en personen. Het Slotervaartziekenhuis betreurt ook dat hier in de publicatie geen rekening mee wordt gehouden.

Dividend

Er is in het verleden twee keer een dividend uitgekeerd vanuit Di-AcetylM naar Slotervaart Participaties BV, een 100 procent dochter van Slotervaartziekenhuis, ter hoogte van een bedrag van 150.000 euro per keer. In de Slotervaart Participaties BV zijn bepaalde patenten ondergebracht. Aan het verkrijgen van deze patenten zijn kosten verbonden, deze kosten zijn betaald met het dividend van, in totaal, 300.000 euro. Het ziekenhuis heeft deze dividenden nooit direct gekregen.

Winst

Van het gerealiseerde resultaat van de BV is uiteindelijk een nieuwe productiefaciliteit gerealiseerd. De winsten die nu worden gemaakt zijn navenant lager en bestemd voor onderzoek. Afspraken met het ministerie zijn daarin altijd leidend geweest.

Sinds 31 december 2013 is de meerderheid van de aandelen van Di-AcetylM overgedragen aan het NKI/AvL en is MC Slotervaart een minderheidsaandeelhouder van deze BV.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.