Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Slotervaartziekenhuis werft 100 Wajongers

Redactie Zorgvisie
Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis gaat de komende twee jaar honderd jongeren met een zogeheten Wajong-uitkering aan het werk helpen. Het ziekenhuis werkt aan dit project samen met het UWV en de Universiteit Maastricht.
Slotervaartziekenhuis werft 100 Wajongers

De Wajong is een uitkering voor lichamelijk of verstandelijk beperkte jongeren. Een onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht maakt eerst een analyse van de functies die beschikbaar zijn in het Slotervaartziekenhuis. Daarna gaan de Wajongers aan het werk onder begeleiding van de ziekenhuismedewerkers. De functies in het ziekenhuis worden aangepast aan de mogelijkheden van de jongeren.

Uniek

De samenwerking tussen het Slotervaartziekenhuis en het UWV is de eerste in zijn soort. De werving van kandidaten vindt plaats onder Amsterdamse Wajongers. Zij gaan vooral ondersteunende en verzorgende taken uitvoeren, zoals het rondbrengen van maaltijden, het gezelschap houden van patiënten of werken in de keuken, de kantine en als schoonmaker. Het UWV financiert het experiment vanuit het reïntegratiebudget. De Universiteit Maastricht zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding van het project.

Wajong-uitkering

In 2002 kregen 134.000 jongeren een Wajong-uitkering. In 2006 waren dat er 156.000, een stijging van zestien procent in vijf jaar. De redenen om in aanmerking te komen voor een uitkering zijn ook veranderd. Daardoor is vooral de instroom op grond van een psychische aandoening sterk toegenomen, van 2700 in 2002 naar 3600 mensen in 2005. een stijging van 33 procent. De categorie verstandelijk gehandicapten groeide maar liefst met 62 procent, van 2400 naar 3900 jongeren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NVZ daagt Slotervaartziekenhuis

‘Slotervaart mag verder met alternatieve methoden’

Miljoen subsidie voor Cardiovascular Center Maastricht

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.