Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sociaal domein niet enthousiast over nieuwe begroting’

Partners in het sociaal domein hebben weinig lof voor de VWS-begroting die gisteren verscheen. Dat schrijft vaktitel Binnenlands Bestuur. Iedereen is blij met extra geld voor verpleeghuizen, maar verschillende wethouders constateren te weinig oog voor gemeenten, chronisch zieken en jeugd.
Frownistock660
Istock

‘Veel gemeenten kampen momenteel met forse structurele tekorten, met name voor jeugdhulp’, zegt wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad en woordvoerder namens de G32 in het artikel op Binnenlands Bestuur. ‘Er moet structureel extra geld komen om de transformatie van zorg en hulp te ondersteunen. Ik had bij deze VWS-begroting gehoopt op meer partnership voor de opgave van de gemeenten.’

Regionale samenwerking

In de begroting wordt ook gesproken over het standaardiseren van afspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders. Met het afdwingen van regionale samenwerking moet het rijk oppassen, vindt Olthof. ‘Het rijk is gewoon niet in staat te beoordelen wat lokaal precies moet worden ingevuld.’

Jeugdzorg

Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, ziet vooral slecht nieuws in de VWS-begroting. ‘Gemeenten geven aan dat ze te weinig geld hebben om de benodigde jeugdhulp in te kopen, vakbonden trekken terecht aan de bel over de werkdruk in de sector en jeugdzorgorganisaties melden dat de gewenste verandering van de zorg niet van de grond komt door de bureaucratie en de dalende tarieven. Er is voor het kabinet dus alle reden om actie te ondernemen. Als dit kabinet het niet doet, ga ik er vanuit dat het volgende kabinet dat wel doet’, aldus Spigt. Jeugdzorg Nederland steunt wel de maatregelen om de administratieve rompslomp terug te dringen en regionale samenwerking af te dwingen, maar ziet graag grotere stappen in het afschaffen van overbodige bureaucratie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.