Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sociaal plan Vitras/CMD ook zonder Abvakabo

Redactie Zorgvisie
Het sociaal plan van zorgorganisatie Vitras/CMD gaat gewoon door, ook zonder vakbond Abvakabo FNV. “Abvakabo probeert alleen maar reuring te creëren”, aldus Adriane van Duivendijk, woordvoerder van Vitras/CMD.
Sociaal plan Vitras/CMD ook zonder Abvakabo

“In eerste instantie dachten we dat er honderd mensen moesten vertrekken”, legt Van Duivendijk uit. “Bij nader inzien waren slechts 34 mensen boventallig. Drie daarvan zijn verzorgende of verpleegkundige. Zij hebben inmiddels een andere functie binnen de organisatie. De overige personen zijn administratieve krachten en ook voor deze groep proberen wij een vervangende plek te regelen. Gedwongen ontslagen proberen wij te voorkomen.”

Abvakabo FNV niet gebonden aan plan

“Vitras/CMD wil geen herstart van de onderhandelingen voor het sociaal plan, daarom voelt de vakbond zich op geen enkele wijze gebonden aan het plan”, meldt bestuurder Anja Vivié van Abvakabo FNV. “Woensdag hebben we opnieuw besprekingen gehad. Daar stelde Vitras/CMD dat zij niet open stonden voor nieuwe onderhandelingen. Wij lieten al eerder weten het huidige plan niet te accepteren, dus nu gaan we de leden zelf bijstaan.” Abvakabo liet de leden in een brief weten dat ‘ontslag niet geheel viel uit te sluiten en dat er geen volledige salarisgarantie is, maar een bevriezing van een jaar’.

Bevriezing

“Die bevriezing zit iets anders in elkaar dan Abvakabo stelt”, meent Van Duivendijk. “Deze bevriezing gaat alleen over de eerder genoemde boventallige mensen. Zij worden herplaatst. Wanneer zij een lagere functie betreden met een lager salaris, behouden zij het oude salaris zodat er geen achteruitgang plaat vindt. Op dat moment kunnen zij geen schaal omhoog gaan gedurende een jaar, dat is wat de bevriezing inhoudt.”

Nu ‘91

“Gelet op de omstandigheden waarin Vitras/CMD verkeert, vinden wij het plan heel acceptabel”, vertelt bestuurder Bart ten Have van Nu ‘91. “De schulden van Meavita zijn namelijk door een curator bij Vitras/CMD neergelegd. De totale som kwam neer op 5 miljoen. Hierdoor raakte Vitras/CMD in de problemen. Zij hebben nu een steunaanvraag gedaan bij het NZa. Als deze steunaanvraag niet doorgaat, gaat de organisatie failliet. Dat zien wij liever niet gebeuren want Vitras/CMD is een sterke organisatie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Vakbond wijst sociaal plan Vitras/CMD af

NZa behandelt steunaanvraag Vitras/CMD

TSN en Vitras/CMD in de clinch

1 REACTIE

  1. Ik begrijp dat het salarisperspectief niet wordt gegarandeerd. Dus toch een bevriezing. Overigens een onduidelijk verhaal over schalen, “geen schaal omhoog”bedoelen ze hiermee een periodieke verhoging? AKFNV wil zich kennelijk niet binden aan een dergelijke onduidelijkheid, gelijk hebben ze.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.