Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

SP: ‘OsiraGroep betaalde vier miljoen voor stopwatchzorg’

De Amstelring/OsiraGroep heeft voor het ontwikkelen en implementeren van de manier van werken die in de media ‘stopwatchroutes’ heet, vier miljoen euro neergeteld. Dat heeft de directeur van het adviesbureau die de methode heeft ontwikkeld aan cliënten van Amstelring/OsiraGroep verteld, aldus de Amsterdamse fractie van de SP.
SP: ‘OsiraGroep betaalde vier miljoen voor stopwatchzorg’

Het bureau Accezz International B.V. van oprichter Martin van der Lee zou voor het ontwikkelen van de nieuwe werkwijze twee miljoen euro hebben gerekend en voor de implementatie van het systeem nog eens twee miljoen euro. Het gaat om de zorgroutes bij OsiraGroep waaraan actualiteitenrubriek Uitgesproken EO 13 januari een aflevering wijdde. Bij zorgroutes staat voor iedere handeling een vastgestelde ‘stopwatch’-streeftijd. Voor toiletbezoek staat bijvoorbeeld 2,15 minuten. De Amsterdamse SP-fractie haalde gisteren het bedrag aan in een commissievergadering over de Amstelring/OsiraGroep. Raadslid Maureen van der Pligt vroeg zich in haar betoog af of een organisatie die in 2010 een groot verlies heeft geleden, wel zulke grote investeringen moet doen. Van der Pligt maakte verder melding van grootscheepse reorganisatieplannen die op til zouden staan bij de OsiraGroep. De SP-fractie zegt een intern document in handen te hebben waarin een grootschalig saneringsplan staat.

Minutenregistratie

Van der Pligt heeft haar informatie over de minutenregistratie uit de mond van Van der Lee zelf gehoord. Van der Lee heeft namelijk uitleg gegeven over de methode in een bijeenkomst in de Stopera, georganiseerd door de SP in de aanwezigheid van fractieleden Maureen van der Pligt en Carlien Boelhouwer. “Hij zei toen letterlijk dat de kosten van het systeem per huis vier ton zijn en dat er per jaar acht ton per huis op verdiend zou worden. Dat betekent dat er voor tien huizen vier ton is uitgetrokken en de totale kosten dus vier miljoen moeten bedragen.” Ook Amsterdammer Hans de Koningh, wiens echtgenote bewoonster is van de OsiraGroep-locatie De Drie Hoven zegt dat dit bedrag is genoemd.

Geen commentaar

Bestuurder Willeke Stadtman van de OsiraGroep wil niet ingaan op de beschuldigingen van De Koningh en de SP-fractie, los van de opmerking dat de berichten volgens haar niet kloppen. Ook Martin van der Lee van Accezz wilde geen commentaar geven. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

OsiraGroep hekelt SP-onderzoek

Rob van Dam wordt bestuurslid Amstelring/OsiraGroep

Willeke Stadtman verlaat Amstelring OsiraGroep in 2011

Bestuurlijke fusie Amstelring en Osiragroep

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ben zelf werkzaam in een van genoemde huizen en ben zo opgelucht dat er nu eindelijk wordt ingegrepen!!!!Het zijn inderdaad wantoestanden ,het personeel is ondergewaardeerd,en er wordt niet of nauwelijks naar ons geluisterd.Maar in mijn eentje begin ik niks en hoop dan nu ook dat dit onderzoek wordt doorgevoerd en de wantoestanden tot op de bodem worden uitgezocht,want die zijn er wel zeker en niet door personeel maar de bestuursleden en directeuren zijn absoluut niet capabel en geinteresseerd om deze huizen op een beschaafde en deugdelijke manier te leiden.

 3. De meest succesvolle projecten in verzorging en verpleging hebben te maken met besparingen op het gebied van inkoopcontracten. Besparingen op personeel in de verpleging en verzorging kunnen uitsluitend gerealiseerd worden door gericht te luisteren naar de vraag van de bewoners. Als er afspraken met bewoners worden gemaakt over de zorgvraag en zorgbudget, net als in de thuiszorg, kan zowel de kwaliteit van de zorg verbeterd worden als de efficiëntie. Het afknibbelen van minuten is niet het antwoord.
  M. Ochs Emet b.v. en projectleider DOT MMC

 4. En dit terwijl in de overeenkomst tussen dhr. M. van der Lee van Access International BV en mevrouw W.Stadtman van de Osiragroep op 11 januari 2010 een overeenkomst is gesloten dat de kosten voor de OsiraGroep
  € 10.000.000,- zouden zijn. (de opbrengsten voor Access 50%). De kaalslag in de zorg zou daarmee nog eens 60% hoger zijn geweest. TOTAAL ONVERANTWOORDELIJK VOOR EEN BESTUURDER. Het is goed dat Stadtman het veld moet ruimen. Het zal nog jaren duren voordat de schade kan worden weggewerkt!!

 5. Dit is aburd! Bewoners van Osira krijgen niet het aantal uren zorg (maar een flink aantal uren minder) wat overeenkomt met hun ZZP, “omdat daar niet voldoende personeel voor is” zoals de leiding verteld. Maar er is wel 4 miljoen om aan zoiets nutteloos uit te geven!?!
  Voor die 4 miljoen hadden ze jarenlang meer verzorgsters in dienst kunnen nemen zodat mensen de zorg krijgen waar ze recht op hebben! Zouden de bewoners niet meer zo afgesnauwd worden door oververmoeide verzorgsters. Zouden bewoners niet 24 uur met een incontinentieluier vol met eigen ontlasting hoeven te lopen of te liggen omdat verzorgsters dan tijd zouden hebben om ze op tijd naar het toilet te brengen. Zou er geen stopwatchzorg nodig zijn. Elke idioot ziet dat maar de leiding van Osira is blijkbaar de enige die dat niet door hebben.
  Buiten dat, als er van wordt uitgegaan dat ieder mens 2.15 minuut nodig heeft voor toiletbezoek wordt elk mens op een grote hoop gegooid, dat is geen bioindustrie maar bejaardenindustrie.
  En als het dan als bejaardenindustrie benaderd wordt, waarom moet er dan voor alle tehuizen apart een berekening worden gemaakt?? Dat had dan 1 berekening kunnen zijn voor alle tehuizen, dan was er vier ton uitgegeven (ook al te erg voor woorden) en geen 4 miljoen.
  Ik zag laatst dat er een mevrouw naar het toilet werd geholpen die met een tillift daarop getild moest worden, omdat ik een tijdje daar in de buurt stond kon ik het toevallig allemaal volgen, het hele gebeuren, met de lift op het toilet, met de lift het toilet af en in de rolstoel, heeft zeker zo’n 10 minuten geduurd. Hoe had het met die mevrouw gemoeten als de verzorgster na 2.15 minuten tegen haar had gezegd, sorry mevrouw, de tijd zit er op, ik ben weg nu. Zo’n minutenplanning wérkt helemaal niet in de praktijk, omdat het ene mens 1 minuut nodig heeft en het andere 20.
  Verzorgsters op de werkvloer weten dat.
  Het bedrijf wat die berekeningen voor 4 miljoen verkocht heeft, is duidelijk alleen met verdienen bezig geweest en hebben totáál geen verstand van hoe het verzorgen van bewoners in verzorgingshuizen in de praktijk gaat.
  Degene van Osira die zich hebben laten wijsmaken dat ze daarna dan een hoop terug zouden verdienen zijn nog dommer dan dom! Hebben ze gedacht dat ze dan minder personeel in zouden kunnen zetten? Ze “overbodig” personeel zouden kunnen ontslaan?
  Er personeelstekort! Verzorgsters lopen op hun tandvlees omdat ze in hun eentje veel te veel bewoners moeten verzorgen. Stopwatchzorg brengt daar helemaal geen verandering in omdat diezelfde verzorgster nog stééds 10 minuten bezig is om een mevrouw van en op het toilet te helpen met een tillift. Of verlangen ze nou echt dat je een verlamd iemand na 2.15 minuten dan zomaar op het toilet achterlaat??

 6. Een goede organisatie staat en valt met een goed management en goede toezichthouders maar vooral aan het vertrouwen hierin. Aandacht voor de doelgroep is essentieel alsmede betrokkenheid bij de werknemer op de werkvloer.
  Aan deze ingredienten ontbreekt het volledig bij het bestuur van de Osiragroep. Eigen inkomen en een prettige directe werkomgeving van het bestuur heeft veruit de grootste prioriteit om maar niet te spreken over de aan de functie ontleende status.
  List en bedrog staan hoog in het vaandel geen openheid van zaken maar alles ontkennen.

 7. Onbegrijpelijk zo’n investering !Bij onderzoek naar efficientie ontwikkeling is de belangrijkste informatie bron de zorgverlener/patient relatie.Alles daaromheen dient dienstbaar gemaakt te worden aan het vervolmaken van deze relatie.Dus een consultant die wil meten moet voor zijn begrip gesprekken voeren met genoemd koppel.Volstaat hij met gebruik van enquête formulieren dan garandeer ik dat het resultaat van zijn meting waardeloos is.En dat blijkt ook uit bovenstaande intelligente reacties. Conclusie: die opgeklopte imvestering is niet alleen weggegooid geld, maar veroorzaakt ook nog schade door de frustraties die het oplevert.Schande dat mensen aan deze processen geld verdienen !!

 8. Waarom moet iedere zorginstelling het wiel uit vinden, of dat nauw thuiszorg, ziekenhuiszorg of GGZ zorg is?
  Facilieer de zorg is i.p.v telkenmale nieuwe zaken te bedenken die de waarheid zouden zijn, maar altijd heel snel door nieuw beleid weer worden achterhaald.

 9. dit wil toch de overheid; de stopwatchzorg! en nu worden we gestraft voor de investering die hiermee gemoeid is (meten is weten). we vragen toch ook niet aan de GGZ/ ziekenhuizen welke ICT investering nodig is geweest voor het registreren van de DBC’s!!

 10. we werken niet in een dropjes fabriek maar met mensen die ook aandacht en een glimlach nodig hebben, hoeveel inuten zijn daarvoor beschikbaar? en heeft de stopwatch verpleegkundige nog wel energie om een glimlach of een luisterend oor te bieden in dit systeem.

 11. Tja, weer iets om heeeeel veel vraagtekens bij te zetten. Zou de stopwatchzorg beter zijn dan motivatie,duidelijkheid, gezond verstand en openheid omtrent de werkelijke kosten in de zorg. Ik moet er niet aan denken om op die manier mijn patienten/clienten te moeten bezoeken. Als verzorgende moet je tegenwoordig met die tijdsdruk al enorm stressbestendig zijn en dan ook nog zo’n tikker.

 12. Per huis zou 8 ton per jaar bespaard worden. Dat kan niet waar zijn want dat komt ruwweg overeen met 13 verzorgenden/verpleegkundigen die door het nieuwe systeem overbodig zouden worden. Biedt de bestaande werkwijze zoveel ruimte voor een verbetering van de efficientie?

 13. Dan maar hopen dat de kwaliteit van de stopwatch deugdelijk is, de verzorgende kan klok kijken en de patiënt die voor toiletbezoek 2.15 minuten krijgt toegekend, geen obstipatie heeft. Hij kan natuurlijk het toiletbezoek uitstellen ten gunste van een andere adl-activiteit. Of hij kan gewoon het helpen tijdens het eten overslaan en dan langer van het toiletbezoek genieten. Ook leuk voor de bingoavonden: het winnen van minuten. Streeftijd versus leeftijd…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.