Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: ‘Straf organisaties die salarisplafond negeren’

Minstens 64 bestuurders van instellingen in de thuiszorg strijken meer salaris op dan de premier. Dat blijkt uit een eigen onderzoek dat de SP dinsdag heeft gepubliceerd. De partij wil dat thuiszorgorganisaties die salarisplafonds negeren hun AWBZ-vergunning verliezen.

De SP vlooide de jaarrekeningen van 73 thuiszorginstellingen door, waarin de beloningen van 157 bestuurders terug waren te vinden. Van de onderzochte bestuurders in de thuiszorg bleek veertig procent meer te verdienen dan 186.000 euro, de zogenoemde toekomstige Balkenende-norm.

AWBZ-vergunning

De SP maakt zich ook zorgen over de hoge bonussen die vertrekkende bestuurders in hun zak steken. Negen instellingen in de thuiszorg trokken meer dan 4 miljoen euro uit voor vertrekpremies, gemiddeld drie ton per bestuurder. SP-leider Agnes Kant vindt dat de vergunning ingetrokken moet worden van thuiszorginstellingen waar de bestuurders te veel verdienen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS zegt de hoge salarissen te willen aanpakken, maar wijst erop dat intrekken van de vergunningen grote gevolgen zou hebben voor het personeel van de instellingen.

Code

Het kabinet wil dat zorginstellingen zelf codes gaan opstellen voor de topsalarissen. Voor de zorg is al een code in de maak. Deze code zal deel gaan uitmaken van de nieuwe wet ‘Normering topinkomens in de semi-publieke sector’. De code zal bindend zijn en de code zal het ministerssalaris als maximum kennen, zodra het wetsvoorstel door de Eerste- en Tweede Kamer komt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Exorbitante salarissen in de ban

‘Ze hebben er gewoon recht op’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.