Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SP vraagt Klink om fusiestop ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De SP wil dat minister Ab Klink van VWS per direct een fusiestop afkondigt voor ziekenhuizen. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP heeft donderdag dit verzoek gedaan, omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na twee fusies van ziekenhuizen constateert dat bij deze instellingen de heupoperaties duurder zijn geworden.
SP vraagt Klink om fusiestop ziekenhuizen

Een woordvoerster van de NMa benadrukt dat het onderzoek nog niet is vrijgegeven en niet representatief is, omdat enkel twee fusies zijn onderzocht en alleen naar heupoperaties is gekeken.

Juridische samenvoeging

Of de kartelwaakhond breder onderzoek gaat doen, wist de woordvoerster niet. Dat wordt volgens haar wellicht duidelijk in januari als de NMa het onderzoek naar de fusie van het Ziekenhuis Hilversum met Ziekenhuis Gooi-Noord tot Tergooiziekenhuizen en de juridische samenvoeging van het Rotterdamse Havenziekenhuis en het Erasmus MC gaat publiceren.

Fusiestop

In de Kamer is al eerder aangedrongen op een fusiestop voor ziekenhuizen. De vrees bestaat dat er te grote zorginstellingen ontstaan met een monopoliepositie in hun regio, die de prijzen omhoog schroeven, en dat de keuzevrijheid van patiënten in het geding komt. Maar Klink heeft altijd gezegd dat een fusieverbod niet nodig is, omdat er allerlei regels gelden voor zorginstellingen die willen samengaan.

Fusie-effectrapportage

De minister maakte deze zomer nog bekend dat er een zogeheten fusie-effectrapportage komt om te toetsen of ziekenhuizen aan de regels voldoen om te kunnen samengaan en wat de voordelen zijn van de fusie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de ‘fusietoets’ doen. (ANP)

Lees ook:

NMa: ziekenhuisfusies maken zorg duur

CDA wil dat NMa geen fusies meer toetst

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. De NL Politiek heeft gekozen voor de Marktwerking , en dan moeten we niet gaan zeuren over Stop dit , en Stop dat. We zien wat er nu gebeurd in NL met bijv. de Energiebedrijven ; de Telecommunicatie ; de Banken ;de Ned.Spoorwegen; het OV ; etc. , de Politiek heeft Ja gezegd met alle konsekwenties. In de Fracties zitten veel Commissies die zich met al deze zaken bezig houden en onderzoeken en tijdens de Besluitvorming zeggen ze Ja, met alle gevolgen .Denk vooraf aan de B.O.B. ( Beelvorming/Oordeel & Besluit )

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.