Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Speciaal tarief voor SEH-verpleegkundige

Mark van Dorresteijn
Spoedeisende hulpafdelingen (SEH) zouden een apart tarief moeten heffen als de patiënt alleen door een verpleegkundig specialist is geholpen. Daarvoor pleit het MC Haaglanden.
Speciaal tarief voor SEH-verpleegkundige

Op dit moment is het onmogelijk om een lagere rekening te sturen wanneer er geen arts aan het bed heeft gestaan. “Elke patiënt die bij ons is geweest krijgt dezelfde hoge rekening”, stelt Frans de Voeght, afdelingshoofd SEH. “Ook als een verpleegkundige simpel een kraaltje uit de neus van een kind heeft gehaald.”

Drukste SEH

De SEH MCH Westeinde ontvangt rond de 130 patiënten per dag. Circa zestig procent daarvan is zelfverwijzer, volgens Stefan Kroese, organisatorisch divisiemanager. “Daarmee zijn we de drukste SEH van Nederland, waardoor een vaste bezetting 24 uur per dag, zeven dagen in de week noodzakelijk is.”

Zelfverwijzers

Ziekenhuizen werken steeds vaker met huisartsenposten (HAP) die zelfverwijzers aan de poort opvangen. Kroese: “Dit werkt voor veel SEH’s. Wij zijn niet tegen de huisartsenposten maar gezien de drukte op onze SEH en de diversiteit aan patiënten, heeft op dit moment de inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen voor ons meer nut.”

Kosten en efficiency

Werken met verpleegkundig specialisten maakt de zorg goedkoper. “Ook kan het personeel efficiënter ingezet worden”, legt De Voeght uit. Bijvoorbeeld wanneer een groot ongeval plaatsvindt, dan kunnen we de speciaal opgeleide verpleegkundigen inzetten op de spoedeisende hulp. Wanneer het rustig is, kunnen zij zich bezighouden met andere zorgtaken.”

Tarief

Hoe het speciale tarief vormgegeven moet worden laat Kroese liever over aan het ministerie van VWS. “Het is denkbaar dat er een tarief komt voor bepaalde consulten. Wij willen ‘zware tarieven’ voor hoogcomplexe zorg en lagere voor laagcomplexe zorg. Als er een pilot komt, zouden wij daar graag aan meewerken.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting

NZa voert forse tariefverhoging verloskunde door

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Is dit nu personele problematiek proberen op te lossen met een oneigenlijk probleem? Nice try. Zo wordt de zorg niet goedkoper. Zelfverwijzers moeten gewoon naar de huisarts. Personele problematiek hoort op het bordje van het ziekenhuis en behoort niet verdisconteerd te worden op premiegelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.