Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Specialist wordt mede-eigenaar ziekenhuis’

Medisch specialisten moeten mede-eigenaar worden van het ziekenhuis. Dat advies brengt onderzoeksbureau Roland Berger Strategy Consultants deze week naar buiten. In de Volkskrant van vandaag laten de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en De Orde van Medisch Specialisten zich positief uit over het aandeelhouderschap van medisch specialisten.
‘Specialist wordt mede-eigenaar ziekenhuis’

Ziekenhuizen en medisch specialisten zien aandeelhouderschap als een goede manier om te zorgen dat de belangen van specialisten en ziekenhuizen samenkomen, zodat er betere strategische keuzen kunnen worden gemaakt, zo blijkt uit de rondgang in de Volkskrant. De betrokkenheid van specialisten bij het reilen en zeilen van het ziekenhuis als geheel wordt door het model vergroot en daardoor neemt de kwaliteit en de efficiëntie toe.

Spanningsveld

Nu bestaat er nog een spanningsveld tussen de belangen van specialisten – die op uurbasis worden betaald en er dus belang bij hebben de productie op te voeren – en ziekenhuizen, die binnen een budget moeten blijven. “Dat moet anders als je je als zorgaanbieder opnieuw wilt gaan positioneren in een vrije markt”, aldus Gita Gallé, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in de krant.

NZa advies

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt aan een advies waarbij aandeelhouderschap wordt onderzocht. “Als blijkt dat de burger hier beter van wordt, zullen wij een dergelijke constructie aanbevelen”, zegt woordvoerster Annemiek van der Laan in het dagblad. Lees het hele artikel. (de Volkskrant)

Links:

Verslag congres ‘Ondernemerschap medisch specialisten’

Eindelijk uurtarief medisch specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.