Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Specialisten ageren tegen invloed zorgverzekeraars

Medisch specialisten maken zich grote zorgen over teveel invloed van de zorgverzekeraars binnen het huidige zorgstelsel. Dat blijkt uit een ledenpeiling van Federatie Medisch Specialisten waarop 1.400 medisch specialisten reageerden.
Specialisten ageren tegen invloed zorgverzekeraars

De zorgverzekeraar moet niet op de stoel van de dokter gaan zitten; artsen hebben de medisch inhoudelijke kennis en geven samen met de patiënt inhoud aan kwalitatief goede zorg. Dat is de boodschap van de Federatie Medisch Specialisten, voorheen De Orde van Medisch Specialisten.

Frank de Grave

Frank de Grave, voorzitter van de Federatie: ‘Het is belangrijk om gezamenlijk met één stem naar buiten te treden. Een helder signaal uit de ledenpeiling is dat medisch specialisten niet alleen over de inhoud van hun vak nadenken, maar ook invloed op de organisatie van de zorg willen behouden. Dat is ook nodig om samen met patiënten door te kunnen gaan met het verbeteren van de kwaliteit van zorg.’ Deze week bleek dat de Nederlandse gezondheidszorg nog steeds de beste is van Europa. Nederland scoorde 898 van de mogelijke 1000 punten. De Grave: ‘Dit is het gevolg van de invloed die Nederlandse artsen en patiënten op de zorg hebben, aldus de onderzoekers, en de beperkte invloed van overheid en zorgverzekeraars. Laten we dat vooral zo houden.’

Enquête

‘De medisch specialist behandelt patiënten, de zorgverzekeraar doet dat niet’, zo reageert een arts in de enquête. ‘Zorgverzekeraars kunnen geen kwaliteit beoordelen, ze leggen de nadruk teveel op kosten. Het gaat echt te ver als zorgverzekeraars zelf volumenormen gaan stellen in de zorg: wetenschappelijke eisen stellen is aan de beroepsgroep, niet aan de zorgverzekeraars.’

Waarborgen

Om de kwaliteit en betaalbaarheid van de medische zorg voor de patiënt te waarborgen, vinden medisch specialisten de dialoog met zorgverzekeraars, overheid en patiëntvertegenwoordigers overigens wel van groot belang. De Federatie Medisch Specialisten is een samenwerking van alle wetenschappelijke verenigingen, waarin de Orde van Medisch Specialisten is opgegaan. Volgens de achterban, die uit 20.000 medisch specialisten bestaat, moet de Federatie zich bezighouden met samenwerken op het gebied van kwaliteit, opleiding en wetenschap, waarbij uiteraard ook aandacht moet zijn voor de collectieve belangenbehartiging in Den Haag en aan cao-tafels.

4 REACTIES

  1. De Dokter en de patiënt die moeten beslissen en niet de verzekeraars die verzekeraars maken zoal alles KAPOTdoor de dokters de dwingen de goedkoopste medicijnen voor te schijven en hen daar ook nog een vergoeding te geven als zij dat doen dat vind ik schandalig gr mg.p.

  2. Lees alle reacties
  3. Samen met mijn dokter wil ik eerst beslissen wat de best kwalitatieve zorg voor mij is om vervolgens de kosten daarin te betrekken. De zorgverzekeraars zijn winstgedreven en kijken eerst naar de kosten en dan pas naar de kwaliteit van mijn zorg.
    Laat de verzekeraars verzekeren en laat de dokter samen met zijn patiënt naar de beste kwaliteit zoeken. Vanwege de oplopende zorgkosten krijgen de zorgverzekeraars nu veel te veel macht.
    Mijn zelfbeschikking en regie over mijn eigen leven worden me steeds meer uit handen genomen door verzekeraars en de politiek. Dat wil ik niet!

  4. Specialisten mogen van mij een goed salaris verdienen. Zij betekenen meer voor mijn welzijn dan bv Paul de Leeuw of Wesley Schneider die een veelvoud van een specialistensalaris toucheren. Wellicht ligt dat voor sommige mensen anders, dat onderken ik. Hulde aan de specialisten die op basis van goede en legitieme argumenten een gewogen standpunt innemen tegen de ongebreidelde controlezucht van de zorgverzekeraars. Het standpunt dat zij dienen te bepalen wat goede zorg is en niet de zorgverzekeraars lijkt mij overigens vanzelfsprekend en in ieders belang. ‘Even Apeldoorn bellen doe je bij een gebroken voorruit. Niet als je een hartaanval hebt’ .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.