Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Specialisten boos vanwege schrappen vergoeding kankermedicijn

Medisch specialisten zijn boos op minster Schippers van VWS omdat zij een nieuw medicijn voor uitgezaaide borstkanker niet meer vergoedt. Dat meldt dagblad De Telegraaf.
Specialisten boos vanwege schrappen vergoeding kankermedicijn

Schippers nam haar beslissing op basis van een advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). De behandeling is erg duur en heeft geen meerwaarde volgens het College. Opmerkelijk is dat de behandeling bijna in heel Europa wel wordt vergoed en geregistreerd is door de Europese farmaceutische autoriteit EMA, meldt De Telegraaf.

Bericht onvolledig

Het bericht in de Telegraaf is volgens het ministerie van VWS onvolledig. “Het CVZ pleit namelijk niet voor vergoeding in twee soorten ziektegevallen, zoals producent GlaxoSmithKlein had gevraagd, maar voor een van beiden. In het andere geval heeft de behandeling inderdaad geen meerwaarde, meldt het College. De Telegraaf had echter de wel vergoede indicatie niet in het artikel opgenomen.”

Langere levensverwachting

Het medicijn, Lapatinib, is een pillen-chemokuur voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die na meerdere behandelingen geen uitzicht meer hebben op genezing. Het verlengt de levensverwachting aanzienlijk in vergelijking met andere middelen en werkt ook uitzaaiing in de hersenen tegen.

Farmaceut stopt programma

Producent GlaxoSmithKlein begon drie jaar geleden een patiëntenprogramma bij meer dan 360 vrouwen om de effecten van het middel te onderzoeken. Oncologen waren tevreden over de resultaten, maar GlaxoSmithKlein ziet zich nu genoodzaakt het onderzoek te stoppen. Niet alleen het besluit van de minister draagt bij aan die beslissing, maar ook concurrent Roche. De maker van het huidige standaardmiddel heeft met succes een rechtszaak aangespannen tegen de gratis verstrekking van de medicijnen.

Boze specialisten

Specialisten reageren woedend in de krant. Een van hen is professor Hans Nortier, internist-oncoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van de Borstkanker Onderzoek Groep: “Onze beroepsgroep is unaniem over de werking van het medicijn. We hebben hier jaren onderzoek naar gedaan en dat is ruim gedocumenteerd. Het is ongelofelijk dat er niet wordt geluisterd. Het enige alternatief voor een patiënt is nu naar de rechter te stappen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Medicijnen onnodig duur door marketingstop

‘Korting op reumamedicijnen is onhaalbaar’

Risico’s overschat van bevolkingsonderzoek borstkanker

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. kan mij heel goed voorstellen dat de artsen boos zijn dit is niet goed te praten toch de maatscppij moet toch al zo veel maandelijks betalen het houd een keer op. schippers denk toch eens goed na wat je de cliënten maar goed die zijn maar een nummer en niet anders.

 3. Als deze maatregel maar niet ten kosten gaat van een adequate behandeling van de betreffende patiënten. Het valt te ver wachten dat een dergelijke polemiek zich vaker in de toekomst gaat voordoen.Wellicht is het raadzaam dat alle direct betrokkenen gezamenlijk een kader gaan afspreken voor toekenning en vergoeding van dergelijke specialistische medicijnen.

 4. De zorg (verpleeghuiszorg) bestaat uit liefdevol welwillend zorgzaam contact, wassen etc. Alles wat daaromheengebreid is, zijn hoofdzakelijk achteroverleunende dikbetaalde niets bijdragende mensen EN INSTELLINGEN (waarom doet de IGZ niet onaangekondigde onderzoeken??????!!!!!!).
  Net als Londen: ze komen er nog wel achter dat je groepen mensen niet op kunt bergen in 30 etages hoge flats, met kapotte lift en verwarming en geen onderhoud en zonder vooruitzichten OMDAT ENKELE HANDIGE JONGENS MET EEN DIKKE MERCEDES NAAR TOSCANE WILLEN 3x PER JAAR; gewone burgers werden in Londen op straat geinterviewd en gaven de boosdoeners gelijk — WIJ KOMEN ER NOG WEL ACHTER

 5. Elke beslissing om mensen niet meer te bahandelen vanwege de kosten is politiek lastig. Daarom komt er een Kwaliteitsinstituut. Niet omdat de minister vindt dat kwaliteit van zorg beter moet, maar omdat ze niet persoonlijk verantwoordelijk wil zijn voor het ontnemen van overlevingskansen van ernstig zieke mensen (vrouwen met jonge kinderen bijvoorbeeld). Dat doet het politiek nu eenmaal niet goed.
  Dit Kwaliteitsinstituut is gewoon het CVZ (waar een aantal andere organisaties die kwaliteit wel kunnen verhogen onder gehangen worden) dat straks zelfstandig kan beslissen om bepaalde groepen zieken behandelingen te ontzeggen omdat deze te duur zouden zijn.
  Juist daarom is de naam van het instituut zo belangrijk. “Kwaliteitsinstituut”, dat suggereert toch iets dat goed is voor de mensen…

 6. Elke beslissing om mensen niet meer te bahandelen vanwege de kosten is politiek lastig. Daarom komt er een Kwaliteitsinstituut. Niet omdat de minister vindt dat kwaliteit van zorg beter moet, maar omdat ze niet persoonlijk verantwoordelijk wil zijn voor het ontnemen van overlevingskansen van ernstig zieke mensen (vrouwen met jonge kinderen bijvoorbeeld). Dat doet het politiek nu eenmaal niet goed.
  Dit Kwaliteitsinstituut is gewoon het CVZ (waar een aantal andere organisaties die kwaliteit wel kunnen verhogen onder gehangen worden) dat straks zelfstandig kan beslissen om bepaalde groepen zieken behandelingen te ontzeggen omdat deze te duur zouden zijn.
  Juist daarom is de naam van het instituut zo belangrijk. “Kwaliteitsinstituut”, dat suggereert toch iets dat goed is voor de mensen…

 7. Misbruik maken van de doods-angsten van de mens en daarmee je beurs vullen!Geen betere florerende handel bestaat er dan!
  stel voor de komende generatie studenten, met alleen een roeping, te selecteren
  en dan hoeven ze niet cum laude afgestudeerd te zijn
  en de competitie om meer te verdienen als je mede collega

 8. Specialisten komen op voor hun eigen graaiende financiële belangen en misbruiken en gebruiken hiervoor de patiënt!
  “Specialisten zijn woedend”
  Nu komen ze aan het geld van deze artsen en dan kan men wel reageren uit eigen belangen want de farmacie betaald deze graaiende specialisten en bestuurders heel veel en deze zijn als beroepsgroep niet moreel naar de burger alleen heel moreel als ze aan hun geld komen waarmee ze zichzelf verrijken. Een ander bekend medicijn werd maar 20% vergoed ook tegen borstkanker en daar hoorde je dan niemand over. Want de zakken voor bepaalde personen waren al gevuld. 80% van de patiënten die deze medicatie kregen , kregen een ander medicijn met andere kwaliteit. Met andere resultaten en hier zwijgt men over deze smeerlappen. Deze 80% zijn 10.800 burgers/patiënten met borstkanker kregen de verkeerde of niet de juiste medicatie. Iedereen weet hierover!!! Ieder jaar! Weet u wat u bent en hoe ze dit noemen , u als beste top hulpverleners! Ik was in 2007 bij een groot congres in Nieuwegein, ziekenhuis. Hier deed de bekende prof dr. Peter Holland en toen de grote baas van de KNMG in een volle zaal met de top deskundigen in de gezondheidszorg zijn weergave over wat ik beschreef. Ik was hierover geschokt destijds en nog zorgelijker vond ik het dat iedereen hierover weet en zwijgt. Ook was hier aanwezig de bekende mevr. dr. Els Borst. Deze is voormalig minister van de volksgezondheid en destijds de grote baas van het KWF. En daarna heb ik het vaak mogen horen op diverse congressen en het enige wat belangrijk is wat deze beroepsgroep er zelf aan verdient en de patiënt interesseert ze werkelijk geen ene moer. Letterlijk echt over lijken gaan ze want wat ik nu aangeef weet echt iedereen. Al die zogenaamde woedende specialisten die nu in opstand komen voor hun eigen belangen en de patiënt hiervoor gebruikt en misbruikt zoals we dit inmiddels weten en kennen. Zo is er nog wel meer informatie over deze zogenaamde morele specialisten die over lijken gaan zoals een een goed voorbeeld er is over de problematiek van vincristine. Honderden patiënten zijn overleden door fouten die werden gemaakt structureel door verkeerde toediening. Vincristine wordt gebruikt bij bestrijden van kanker. De patiënten sterven snel en aan een gruwelijke en pijnlijke dood. Hiervan zijn tientallen kinderen overleden vermijdbaar!!!! Ook dit wordt door deze zelfde beroepsgroep, deze woedende specialisten bedekt gehouden bewust. Ik heb hierover een wetenschappelijke deskundige rapport wat niet in mijn bezit mocht komen en wat ik wel heb. Iedereen zwijgt hierover…. IGZ en Openbaar Ministerie ook!!!! Duidelijk wat wij als burger moeten doen met dit soort smeerlappen. Recht in eigen hand want onze kinderen lopen ook hier ernstig gevaar en voor veel kinderen is het al te laat helaas door deze psychopaten die nu aan het brullen zijn !!!!!! We gaan het volgen wat er gaat gebeuren!

 9. Merkwaardige beslissing. Het CvZ oordeelt immers positief. En even googlen levert een schat aan informatie op over de werkzaamheid van dit middel. Wordt wereldwijd gewoon toegepast en in de sociale verzekeringen vergoed.
  De Minister waakt over de continuïteit van het Regeringsbeleid en dat beleid wordt gemaakt door haar ambtenaren.
  De discussie over de behandeling met levensverlengende middelen dient in het openbaar te worden gevoerd en niet op het Ministerie van Financien en VWS.
  Zorg wordt in Nederland gezien als een schadelast en geeft meer en meer een psychologisch defect bij de beslissers in dit land.
  En waar hebben wij het financieel over? 5.5 miljoen extra uitgaven per jaar. De HSL ligt voor 9 miljard te roesten en geen haan die daar naar kraait. Idem Betuwelijn, idem NZL. En zo zijn er meer witte olifanten in dit land.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.