Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten Orbis springen bij

Redactie Zorgvisie
De medisch specialisten van Orbis Medisch en Zorgconcern staan garant voor €2 miljoen. Daarmee komt de financiering van een reorganisatie en het maken van een doorstart een stap dichterbij. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt.

“Wij willen een positief signaal afgeven dat we vertrouwen hebben in het businessplan dat er ligt. Wij willen niet aan de zijlijn blijven staan op het moment dat andere stakeholders ook over de brug komen. De borgstelling is geen lening en het zijn geen aandelen maar we delen wel in het risico”, zegt Ruud Prevo, voorzitter van de medische staf. Momenteel heeft 85% van de ruim 130 specialisten zijn steun toegezegd. De specialisten steken hun nek uit. De € 2 miljoen kan worden opgevraagd als het ziekenhuis toch failliet gaat.

Gemeenteraad vergadert vanavond

Orbis heeft €20 miljoen nodig voor het sociaal plan dat de weg moet effenen voor een reorganisatie en een doorstart. Donderdagavond beslist de gemeenteraad van Sittard-Geleen over een borgstelling van € 5 miljoen. Mogelijk vrijdag wordt duidelijk of ook de provincie en ABN Amro en Fortis bijdragen. Zorgverzekeraar CZ heeft een achtergestelde lening van €4 miljoen aangeboden onder de voorwaarde dat Orbis in Sittard en het Atrium ziekenhuis in Heerlen fuseren. De ziekenhuizen zijn die samenwerking momenteel aan het onderzoeken.

Deadline 1 oktober

Orbis is in grote financiële problemen gekomen door de bouw van een ultramodern ziekenhuis dat circa €360 miljoen heeft gekost. Het gebouw is neergezet zonder dat de financiering voor meerdere jaren is afgedekt. Op 1 oktober moet de lange termijn financiering zijn geregeld. Anders gaat het ziekenhuis waarschijnlijk failliet.

700 medewerkers boventallig

Bij de reorganisatie van Orbis moeten 700 medewerkers het veld ruimen. Zij werken vooral in ondersteunende functies. (Eric Bassant)

Lees ook:

Toch lening CZ voor Orbis

Meerderheid gemeenteraad voor borgstelling Orbis

Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.