Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonde mensen

Specialisten van het UMC Utrecht zien niks in een hogere zorgpremie voor ongezond levende mensen. Ze reageren op voorstellen van die strekking in de discussie over de betaalbaarheid van de zorg. De specialisten doen hun uitspraken in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.
Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonde mensen

Ruim een derde van de totale ziektelast in Nederland is ‘rechtstreeks’ terug te voeren op een ongezonde levensstijl. Maar hoewel de invloed van levensstijlfactoren op onze gezondheid steeds duidelijker wordt, is er nooit sprake van een een-op-eenrelatie. Zo is overgewicht absoluut niet de enige oorzaak van hart- en vaatziekten. En het verband tussen longkanker en roken is erg sterk, maar het is zeker geen honderd procent. Epidemioloog Petra Peeters legt uit: “Van de rokende longkankerpatiënten zou tien tot vijftien procent ook longkanker hebben gekregen als ze niet gerookt hadden. Maar we weten niet welke patiënten dat zijn.”

Ongezond gedrag

Als de gevolgen van ongezond gedrag niet voor iedereen hetzelfde zijn, is het moeilijk mensen daar financieel aansprakelijk voor te stellen. Het roept bovendien de vraag op wat te doen met andere vormen van risicovol gedrag. Ook de behandeling van sportblessures belast ziekenhuizen. Peeters: “Sporters nemen bewust een risico, moeten die dan ook zelf betalen? En mensen die niet deelnemen aan vaccinatie- of preventieprogramma’s, moeten die dan ook meebetalen als ze tóch de Mexicaanse griep of baarmoederhalskanker krijgen?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars willen zorgspaarregeling

‘Poliskorting leidt niet tot meer orgaandonoren’

‘Ondergrens goede zorg bij goedkope polis’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ongezond gedrag levert voor de Overheid & Zorg Miljarden op. Ook het ongezond gedrag van clienten ;- roken; ongezond eten; drugs-gebruik;sporten ; etc. levert ook miljarden op.Het is een kwestie van keuzes maken. Wat willen wij als Samenleving ? Hebben wij dat er allemaal voor over ? Politiek gezien denk ik van ja. Wanneer volgt de Politieke discussie ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.