Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Specialisten zinspelen op acties

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Medisch specialisten maken zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op hun inkomen. Er is een grote actiebereidheid. Dat blijkt uit een peiling van de Orde van Medisch Specialisten onder de zevenduizend vrijgevestigde specialisten.
Specialisten zinspelen op acties

Uit de enquête, waarvan de resultaten nog niet openbaar zijn, blijkt dat negentig procent van de medisch specialisten bereid is actie te voeren. “Ruim vierduizend specialisten stuurden binnen een week de enquête terug. Dat geeft wel aan hoe groot de verontwaardiging is onder specialisten”, zegt woordvoerder Saskia van Kleef. “Te denken valt aan stiptheidsacties. Maar specialisten willen sowieso patiënten niet de dupe laten worden van acties.”

Twintig procent inleveren

Minister Klink van VWS wil medisch specialisten flink korten op hun inkomen, omdat ze in 2009 512 miljoen euro meer hebben uitgegeven dan was begroot. Vrijgevestigde medisch specialisten dreigen daardoor twintig procent van hun brutoloon te verliezen. De Orde van Medisch Specialisten vecht deze bezuinigingen aan. De rechter doet woensdag 27 januari uitspraak.

Faillissementen

Van Kleef wijst erop dat de gevolgen vooral voor specialisten die net zijn gestart, dramatisch kunnen zijn. “Ze hebben zich zwaar in de schulden gestoken om de goodwill te kopen. Als je dan zo veel inkomen moet inleveren, zijn faillissementen niet uit te sluiten.”

Aantasting professionele autonomie

Aantasting van de professionele autonomie is een andere bron van zorg. Klink wil de raad van bestuur meer macht geven tegenover specialisten. Die vrezen dat bestuurders zich ook met de inhoud van de medische zorg gaan bemoeien. “Bestuurders kunnen misschien druk uitoefenen om dure behandelingen niet te doen. Wij vinden dat zulke besluiten puur op medische gronden moeten worden genomen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink kort Orde met 512 miljoen euro

Medisch specialisten dagen Klink voor de rechter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.