Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Spoedeisende zorg bij beroerte in gevaar’

De plannen voor concentratie van complexe spoedeisende zorg kunnen desastreuze gevolgen hebben voor mensen met een beroerte. Daar zijn neurologen bang voor. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) spreekt van averechtse effecten en slechtere zorg.
'Spoedeisende zorg bij beroerte in gevaar'

De organisatie is bang dat de concentratieplannen ertoe leiden dat patiënten te laat of zelfs niet behandeld worden en daardoor onnodig blijvend hersenletsel oplopen.

Snelle behandeling

Hoe eerder patiënten met een beroerte behandeld worden, hoe groter de kans op volledig herstel. De neurologen zijn bang dat kostbare tijd verloren gaat doordat patiënten verder moeten reizen voor ze in een gespecialiseerd ziekenhuis zijn.

Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg

Dinsdag presenteerde Zorgverzekeraars Nederland de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg. Dat is een uitwerking van plannen die al langer bestaan om acute zorg te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen om die zorg goedkoper en beter te maken.

Gespecialiseerd team

Patiëntenfederatie NPCF vindt het belangrijk dat patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct zo snel mogelijk geholpen worden door een gespecialiseerd team dat 24 uur per dag beschikbaar is. ‘Dat hoeft niet in elk ziekenhuis aangeboden te worden, als de patiënt maar meteen op de juiste plek terecht komt’, stelt NPCF-directeur Wilna Wind.

Openheid van kwaliteit

Wel pleit de belangenorganisatie voor openheid over de kwaliteit van spoedzorg. ‘Het is nu niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van een bepaalde spoedeisende hulpafdeling is. Je weet niet of je er terecht kunt in geval van een beroerte of alleen om een wond te laten hechten’, zegt Wind.

2 REACTIES

  1. Hoe weet ik dat bij grote spreiding van ziekenhuizen wel snel wordt gehandeld.
    Als ’s morgens het gebak binnen komt omdat iemand jarig is, loop je de kans dat er 20 minuten, een half uur, lekker gedold wordt voor men actie onderneemt. Hoe kom ik op die gedachten?
    Mijn vrouw (nog maar 64 jaar) kreeg een herseninfarct 17 januari 2008. Door mijn aandrang binnen 20 min in het ziekenhuis. Ze heeft een maand in het Catharina ziekenhuis gelegen in Eindhoven. Als ik in aanmerking neem hoe men werkte in die maand, zit bij mij nog altijd te knagen wat de reden is dat ze daar zo ongelooflijk zwaar gehandicapt uit gekomen is. Zo zwaar, dat ze na vier en een half jaar besloot uit het leven te stappen. Voorbeeld: pas de 10e dag kwam ze uit bed en kreeg ze wat therapie (de neuroloog schrok toen hij dat hoorde). Toen ze na de eerste therapie op de kamer werd gebracht zei men|: ‘We leggen u dadelijk te bed’. Volgens de medepatienten heeft dat 25 min geduurd. Ze heeft het toen zelf geprobeerd. Het hele ziekenhuis in paniek; ze schoot vanuit de rolstoel onder het bed met haar hoofd tegen het verstelmechanisme!!.
    Houden jullie met de concentratie van ziekenhuizen rekening met het Koninklijk huis, want ook Beatrix zou een herseninfarct kunnen krijgen. Voor het geval dat zulks wordt vergeten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.