Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoedverpleegkundigen luidden de noodklok

Redactie Zorgvisie
Patiënten kunnen straks niet meer met een gerust hart naar de spoedeisende hulp. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) vandaag in het Algemeen Dagblad. Door groeiende personeelstekorten zullen er volgens de vereniging meer fouten worden gemaakt.

Er zijn volgens de woordvoerder al ziekenhuizen die ambulances weigeren. De NVSHV basseert zich op eigen arbeidsmarktonderzoek onder zestig ziekenhuizen.

Spoedeisende hulp

Bijna twee derde van de spoedeisende hulpen heeft te weinig personeel. Begin dit jaar kwamen de ziekenhuizen 280 spoedverpleegkundigen tekort. “Tegelijkertijd neemt het aantal patiënten toe,” zegt Peter Bocxe van de vereniging in het AD. Gevolg: “Een grote werkdruk, meer fouten en dus een achteruitgang van de zorgkwaliteit.”

Ambulances

Sluiting van spoedafdelingen voor de ambulancediensten leidt ertoe ‘dat patiënten die dringend zorg nodig hebben naar een ander ziekenhuis moeten’. Volgens Bocxe is het nog niet zo dat ze de deuren sluiten voor patiënten die in levensgevaar verkeren. “Maar als we geen maatregelen nemen, dan is dat onvermijdelijk de toekomst.”

Verpleegkundigen

De werkdruk is namelijk een van de redenen waarom verpleegkundigen vertrekken. Onder hen zijn veel 50-plussers. “Dit is geen werk dat je tot je pensioen kunt doen. Dat is zorgwekkend.”

Personeelstekort

Volgens Bocxe moeten er snel maatregelen worden genomen. Ziekenhuizen zelf zijn wel bezig met personeelswerving en interne opleidingen. Werving levert vaak niet veel op: 31 procent van de vacatures staat langer dan een half jaar open. En het probleem van opleiden is dat het bij de bestaande personeelsbezetting moet gebeuren. De NVSHV stapt met het onderzoek naar minister Klink (VWS) om meer geld te vragen voor de personele problemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

Verpleegkundigen eisen betere vergoedingen

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

‘Eigen bijdrage is geen oplossing voor spoedzorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.