Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Jansdal en MC Groep begraven strijdbijl

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Harderwijkse ziekenhuis St. Jansdal en de MC Groep starten samen een polikliniek in Dronten. Begin dit jaar rolden ze nog vechtend over straat, omdat ze allebei een eigen polikliniek wilden beginnen.
St. Jansdal en MC Groep begraven strijdbijl

Twee ziekenhuizen die onder één dak een polikliniek beginnen, is een unicum. Gebroederlijk zitten bestuurder Wout Adema van het St. Jansdal en de Loek Winter MC Groep naast elkaar bij de feestelijke opening van de polikliniek op 17 november. Daar zag het begin dit jaar niet naar uit. Toen lanceerden beide ziekenhuizen kort na elkaar plannen voor een eigen polikliniek in Dronten. Ze dreigden elkaar de tent uit te vechten.

Verzoening

De Drontse huisartsen zagen dat niet zitten en namen het initiatief om de kemphanen nader tot elkaar te brengen. Bij het verzoenen van de twee vechtersbazen speelde de gemeente een belangrijke rol. Erik Langeweg, wethouder zorg en welzijn, gebruikte al zijn diplomatieke vaardigheden die hij in een eerder leven als CAO-vakbondsonderhandelaar in de bankensector had opgedaan.

Eén bv, ieder een eigen winkel

Over het eindresultaat zegt iedereen tevreden te zijn. De polikliniek is een bv met drie aandeelhouders: de twee ziekenhuizen en de huisartsen. In de polikliniek wordt vooralsnog alleen tweedelijnszorg aangeboden. Beide ziekenhuizen hebben er een team van specialisten en ondersteunend personeel die over het volledige spectrum van de ziekenhuiszorg spreekuren houden. Die teams werken inhoudelijk niet samen. Ze hebben elk hun eigen ‘winkeltje’ onder hetzelfde dak. Ze delen de kosten van het gebouw en de apparatuur. Er zijn onder meer een KNO-unit, echoapparatuur en een ruimte voor eenvoudige chirurgische ingrepen.

Regierol aanbesteding

Of de eendracht behouden blijft, valt te bezien. Adema verwacht nog wel de nodige conflicten over wie wat mag doen. Wie de regierol naar zich toetrekt, speelt vooral rond de aanbesteding van keten-dbc’s. Adema waarschuwt de huisartsen dat St. Jansdal mee gaat doen in de aanbestedingen. Dat kan leiden tot dubbele bekostiging, omdat ziekenhuis en huisartsen dan dbc’s rond dezelfde patiënt declareren. Die waarschuwing was bedoeld voor minister Klink, maar die was verhinderd. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kliniek van IJsselmeerziekenhuizen geopend in Dronten

St Jansdal open ook buitenpoli in Dronten

Jansdal en MC Groep vormen samen BV in Dronten

Lees het volledige verslag van de opening in de papieren nieuwsbrief nummer 48

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.