Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatsgarantie voor bouw ziekenhuis

Redactie Zorgvisie
De overheid gaat een gedeeltelijke staatsgarantie afgeven voor bouwleningen aan ziekenhuizen. Samen met 320 miljoen euro aan extra investeringen moet dit de bouwstop in de zorg doorbreken.

Het kabinet heeft besloten de Regeling Garantie Ondernemingsfinanciering van het ministerie van Economische Zaken ook open te stellen voor de bouw van ziekenhuizen. Banken kunnen voor bouwleningen per ziekenhuis een staatsgarantie krijgen voor de helft van het totaalbedrag, met een maximum van 50 miljoen euro. Het kabinet wil hiermee de stagnatie in de bouw van ziekenhuizen doorbreken. De regeling geldt alleen voor nieuwe bouwprojecten, heeft een ‘plafond’ van 250 miljoen euro en zal 1 september in werking treden.

Bouw van zorginstellingen

Eerder al besloot het kabinet om 320 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van zorginstellingen. Zowel de cure als de care krijgen 160 miljoen euro. Ziekenhuizen mogen dit geld gebruiken om een probleem op hun balans weg te werken, bijvoorbeeld als de boekwaarde van een gebouw veel hoger is dan de bedrijfswaarde. Banken zien zulke balansproblemen als een risico, waardoor de instellingen moeilijk geld kunnen lenen. De verwachting is dat banken gemakkelijker over de brug komen als ziekenhuizen deze problemen mogen wegwerken met vervroegd afschrijven. De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen is gematigd positief en hoopt dat de twee maatregelen samen zoden aan de dijk zetten. Wel vraagt de NVZ zich af of de 160 miljoen voldoende zullen zijn om de boekwaardeproblematiek op te lossen. Ook is niet duidelijk of de beperking van 50 miljoen geldt per instelling of per lening per instelling.

Meerbedskamer

De 160 miljoen euro voor de care is alleen bedoeld voor het wegwerken van meerbedskamers in de verpleeghuizen en sterk verouderde gebouwen in de gehandicaptenzorg. In de praktijk liggen veel projecten stil vanwege problemen met de boekwaarde. Het ministerie van VWS verwacht dat de 160 miljoen genoeg zullen zijn om de helft van de projecten weer vlot te trekken. Zorginstellingen mogen dat geld gebruiken om vervroegd af te schrijven.

Boekwaarde

ActiZ is niet ontevreden over de regeling, maar betwijfelt of 160 miljoen euro wel voldoende is om de boekwaardeproblematiek bij meerbedskamers op te lossen. Verder wijst een ActiZ-woordvoerder erop dat de boekwaardeproblematiek veel breder is dan alleen de meerbedskamers. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Opbrengst verkoop gebouwen blijft in zorg

Kabinet verdeelt extra bouwgeld

Nieuwbouw ziekenhuizen mogelijk te krap

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.