Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Staatssecretaris weigert uitstel overheveling begeleiding

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS stelt de overheveling van de begeleiding niet uit. Hiermee negeert ze het verzoek van de gemeenten om de overheveling van de begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo uit te stellen tot 2014.
Staatssecretaris weigert uitstel overheveling begeleiding

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft eerder laten weten dat er een aantal zaken nog niet op orde is om de begeleiding succesvol over te zetten naar de Wmo. Zo zou het financieel arrangement en de gegevensuitwisseling nog niet voldoende op orde zijn om begeleiding in 2013 door de gemeenten te laten uitvoeren. In een brief van vandaag schrijft de staatssecretaris dat zij ondanks die bezwaren vertrouwen heeft dat de gemeenten in 2013 aan de slag kunnen met begeleiding. “Die zorgen zijn bestuurlijk uitvoerig besproken en hebben tot een aantal concrete afspraken geleid om op korte termijn aan deze zorgen en onzekerheden een eind te maken. Op basis hiervan kom ik tot de conclusie dat invoering van het wetsvoorstel haalbaar en verantwoord is.”

Bezuinigingen

In het debat over de overheveling vandaag sprak SP-Kamerlid Renske Leijten zich uit voor een invoering in 2014 zodat 2013 als ‘ingroei jaar’ kan dienen. Ze sprak de verdenking uit dat de staatssecretaris star aan de datum van 2013 vasthoudt omdat het hier om ingeplande bezuinigingen gaat. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Valerie Kuypers)

Lees meer:

Gemeenten willen vrijheid bij uitvoering begeleiding

‘Vaak geen langdurige oplossing na wegvallen begeleiding’

Aanbieders ongerust over overheveling

4 REACTIES

 1. Het mag niet zo zijn dat gehandicapten nog meer afhankelijk worden van gemeentelijk beleid. Een handicap is niet gemeente grens gebonden. Nu gebeurt het regelmatig dat een gehandicapte de moeizaam verkregen hulomiddelen weer moet inruilen omdat deze verhuist. In de nieuwe gemeente moet alles weer opnieuw aangevraagd worden.
  Begeleiding voor bijvoorbeel dag opvang moet niet kunnen verschillen per gemeente.
  Begeleiding t.g.v. een lichamelijke handicap is noodzakelijk en kan niet per gemeente verschillen
  Maak gehandicapte beleid tot een landelijk beleid

 2. Lees alle reacties
 3. Weet je wat het hele slechte is in die overheveling?
  Als je twee mensen hebt die beiden DEZELFDE flinke handicap hebben MAAR IN VERSCHILLINDE GEMEENTEN WONEN; dan kan de ene gemeente erg noodlijdend zijn en de andere heel rijk (die zijn er).
  De eerste wordt heel lang aan het lijntje gehouden en ktijgt tenslotte niets of heel weinig (en dat is heel erg) en de ander krijgt een binnen en buiten rolstoel 2 weken na het indienen van het verzoek (deze uitlating is een praktijkervaring !!!)

 4. Het gaat weer worden zoals het vroeger was onder de ABW/Trm.
  De AWBZ had nl. niets te maken met ziektekosten,maar was in eerste aanleg bedoeld om ouders van gehandicapte kinderen te vrijwaren van het gemeentelijk verhaalsrecht ex art 55 ABW,naar aanleiding van de televisieaktie Open Het Dorp
  van Mies Bouman in 1962.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.