Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer urologen vinden geen werk

Mark van Dorresteijn
Urologen kunnen steeds vaker geen werk vinden na afronding van de specialistenopleiding. Dat blijkt uit de arbeidsmarktmonitor voor artsen van Medisch Contact.
Steeds meer urologen vinden geen werk

Sinds 2011 komen er meer urologen van de opleiding dan dat er vacatures zijn. In 2011 waren er 15 vacatures, terwijl 22 urologen vers van de opleiding kwamen. In 2012 kwamen er 17 vacatures vrij, maar ook dit jaar was het dringen, want er studeerden 21 nieuwe urologen af. Dit jaar komen nieuwe urologen op de markt. De voorzitter van de Jonge Urologen Commissie Anna van Lingen voorzag eind vorig jaar dat er per januari 16 urologen werkeloos zouden zijn. Inmiddels hebben 10 van hen toch nog een tijdelijke baan gevonden.

Verlies van registratie

De angst bestaat dat werkeloze urologen hun registratie kwijtraken als ze niet aan het werk komen in hun vakgebied. Een medisch specialist moet gedurende vijf jaar ten minste zestien uur klinisch werk per week verrichten om zijn registratie te behouden.

Deeltijd

Het Capaciteitsorgaan heeft begrip voor de zorgen van de urologen, maar denkt niet dat er te veel mensen zijn toegelaten tot de opleiding. ‘De productie stijgt nog steeds en er komen meer vrouwen bij, die vaker in deeltijd willen werken. Het lijkt er dus op dat er de komende jaren nog genoeg urologen nodig zijn. Deze nieuwe mensen moeten alleen wel de kans krijgen om te worden aangenomen’, aldus Joris Meegdes van het Capaciteitsorgaan.

Pensioenleeftijd

Aan de kant lijken de oudere specialisten later met pensioen te willen gaan. En als ze met pensioen zijn, dan werken ze er vaak nog een paar jaar naast. Het Capaciteitsorgaan neemt de vertraagde uitstroom van artsen mee bij het advies over het aantal opleidingsplaatsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.