Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds vaker hartklepoperaties

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Steeds meer mensen krijgen een nieuwe hartklep. En het aantal sterfgevallen na een ingreep is bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Hart Registratie (NHR) die woensdag zijn gepubliceerd.
Hartklepoperatie
Foto: science photo library

 

Het aantal mensen dat een nieuwe hartklep ontvangt, is circa 40% gestegen van 2662 in 2013 naar 3699 in 2017. De gemiddelde leeftijd van de ontvangers is in dezelfde periode toegenomen van 72 jaar naar 75 jaar. Dit komt vooral doordat een alternatieve techniek voorhanden is naast de traditionele openhart operatie. Oudere en ziekere patiënten kunnen nu een nieuwe hartklep krijgen door toepassing van de zogenoemde TAVI-methode waarbij de nieuwe hartklep via een katheter wordt ingebracht. ‘Cardiologen en hartchirurgen kunnen op basis van de data die we verzamelen analyses maken en keuzes onderbouwen,’ zegt directeur Dennis van Veghel van de NHR. Zo blijkt uit de NHR-cijfers dat het aantal patiënten dat binnen 120 dagen na de operatie overlijdt, is gedaald van 5,3% naar 2,8%. De metingen zijn afkomstig van veertien van de zestien hartcentra.

Kwaliteit van leven

Ook blijkt dat een grote groep patiënten een jaar na de ingreep voor een nieuwe hartklep meldt dat de kwaliteit van leven, zowel fysiek als mentaal, significant is verbeterd. Bij 20% van de patiënten is het tegendeel het geval. De komende jaren willen de NHR en de hartcentra onderzoeken hoe dit percentage kan worden verlaagd.

De NHR is ruim een jaar geleden van start gegaan. De nationale databank voor hartpatiënten is ontstaan uit een fusie van de Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland, Meetbaar Beter en het National Cardiovascular Data Registry.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.