Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Steun bestuur cruciaal voor rookvrij maken zorgorganisatie’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Om zorginstellingen rookvrij te maken, is het cruciaal dat het bestuur van een organisatie deze ambitie steunt en personeel en middelen vrijmaakt. Dat zegt verslavingsarts en promotor van een rookvrije gezondheidszorg Robert van de Graaf.
Robertvdgraaf660
Robert van de Graaf

Vorig jaar organiseerde hij het congres waarop de KNMG, NFU ,NVZ en zes andere partijen uit de zorg een intentieverklaring tekenden waarin ze aangeven gebouwen en terreinen van zorginstellingen de komende jaren rookvrij te willen maken. Ook hebben ze afgesproken zorg aan te bieden om mensen te helpen om te stoppen met roken.  De netwerkaanpak lijkt vruchten af te werpen want op diverse plaatsen in het land worden ziekenhuizen rookvrij gemaakt, bijvoorbeeld in Leeuwarden, Zwolle en Groningen. Het gebouw en de terreinen van Medisch Centrum Leeuwarden zijn sinds 1 januari officieel rookvrij. Dat betekent geen rokende medewerkers, bezoekers en patiënten  meer bij de ingang van het ziekenhuis.

Alliantie Nederland Rookvrij

‘Je ziet dat het onderwerp overal leeft. Beroepsverenigingen stellen commissies in voor dit thema. Gemeenten willen rookvrij worden en zitten met zorgorganisaties om de tafel. Overal zie je beweging bijvoorbeeld in de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Ik probeer mensen met elkaar te verbinden en ze te voeden met ideeën.’ Van de Graaf werkt vanuit Verslavingskunde Nederland samen met de ‘Alliantie Nederland Rookvrij’ met als aandachtsgebied de zorg. ‘Over twee weken horen we of we lid worden van het ‘Global network for tabacco free health care services’. Als zij positief beslissen, krijgen we toegang tot twintig jaar wereldwijde ervaring met het rookvrij maken van zorginstellingen. We kunnen dan al hun implementatie instrumenten gebruiken en we kunnen beschikken over een meetinstrument waarmee instellingen ‘audits’ kunnen uitvoeren om vast te stellen of ze echt rookvrij zijn aan de hand van bronzen, zilveren en gouden keurmerken. Zorginstellingen kunnen zich gratis aansluiten bij de Alliantie Nederland Rookvrij om deel te nemen aan het Nederlandse netwerk voor rookvrije zorgorganisaties. De Alliantie Nederland Rookvrij is een initiatief van KWF, het Longfonds en  de Hartstichting.

Gedegen beleidsplan

Het rookvrij maken van een zorginstelling van welk type dan ook verloopt volgens Van de Graaf in essentie altijd volgens hetzelfde proces. ‘Het is belangrijk om met een implementatieteam een gedegen beleidsplan te maken en uit te voeren. Het is daarbij van belang om al het personeel te scholen in het rookvrije beleid en voor alle rokende collega’s, patiënten en bezoekers goede stoppen-met-roken-zorg te bieden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.