Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stevig verlies Hartekamp Groep

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Hartekamp Groep in Haarlem heeft over 2014 een verlies geleden van circa 7 miljoen euro. Dat staat in het vlak voorde kerstdagen gedeponeerde jaarverslag.
pijl-naar-beneden.png
Foto: Fotolia

De gehandicaptenorganisatie heeft last van de hervorming van de langdurige zorg, de veranderingen in de jeugdzorg en de overheveling van zorgtaken naar gemeenten. De inkomsten dalen terwijl de kosten relatief hoog blijven. De cliënten van de Hartekamp hebben een zware zorg- en ondersteuningsvraag. Ruim 800 cliënten verblijven op de verschillende locaties.

De jaarcijfers zijn beïnvloed door een stevige afwaardering op het vastgoed. Het operationele verlies is in 2014 uitgekomen op 2,5 miljoen tegen 1,3 miljoen verlies het jaar daarvoor. Door de resultatenontwikkeling kan de Hartekamp Groep niet voldoen aan de afspraken met de bank en de accountant wijst  in zijn verklaring op de onzekerheid over de continuïteit van de onderneming.  

De raad van bestuur heeft naar aanleiding van de gang van zaken hard ingegrepen. In april 2015 is een plan gepresenteerd dat tot bijna 7 miljoen euro aan kostenbesparing moet leiden. Er verdwijnen vijftig arbeidsplaatsen (voltijds) en er worden locaties gesloten.  Met de huisbank en met het Waarborgfonds vindt overleg plaats.  “Op grond waarvan het bestuur de overtuiging heeft dat de bank de kredietfaciliteit handhaaft en dat de stichting aan zijn financiële verplichtingen kan blijven voldoen,” aldus het jaarverslag. Sinds augustus 2015 worden operationeel weer zwarte cijfers geschreven.  Het  bestuur was gisteren niet bereikbaar voor verder commentaar. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.