Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijgend aantal Wmo-rechtszaken

Gemeenten worden sinds de invoering van de nieuwe Wmo steeds vaker voor de rechter gesleept vanwege een zorgconflict. Werden gemeenten voor 2015 gemiddeld zo'n 1.100 keer voor de rechter gedaagd, in de eerste negen maanden van dit jaar was het aantal rechtszaken al opgelopen tot 1.688. Dat meldt Nu.nl vandaag.
rechteristock.jpg

Nieuwssite NU.nl meldt op basis van gegevens van de Raad voor de Rechtspraak dat het aantal wmo-zaken fors is gestegen sinds de invoering van de nieuwe wet. Ongeveer 400 duizend Nederlanders maken gebruik van een of meerdere wmo-voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding of begeleiding. 

Zaken
Een groot aantal conflicten met de gemeenten gaat over het aantal uren voor hulp in de huishouding. Een van de rechtszaken die speelde betrof bijvoorbeeld een bewoner van Helmond die eerder 1 uur en 45 minuten kreeg toegewezen. Na een conflict wees de rechter haar vier uur toe. Gemeenten worden ook veel door de rechter op hun vingers getikt omdat ze te weinig onderzoek naar de persoonlijke situatie van iemand doen. De meeste rechtszaken speelden in Amsterdam (191), gevolgd door Utrecht (116), Rotterdam (53) en Waalwijk (34).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.