Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stijging klachten dwang en drang in de ggz

Redacteur Zorgvisie
Sinds 2012 stellen cliënten in de ggz steeds meer vragen en dienen zij meer klachten in over dwang bij hun behandeling. Dat schrijft de patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) in het jaarrapport 2015.
Separatie - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

De meeste vragen en klachten gingen over het dwangmatig toedienen van medicijnen bij patiënten die dit eigenlijk niet wilden. Daarover werd vorig jaar 1040 keer contact opgenomen met het PVP, zo blijkt uit het jaarrapport Dwang een toenemende zorg. In 2014 kwamen hierover nog 847 klachten en vragen binnen. Ook over gedwongen medicatie bij noodsituaties werd door cliënten aan de bel getrokken, in totaal 135 keer.

Klachten over separatie
Niet alleen het aantal vragen en klachten over dwangmedicatie is in 2015 toegenomen, ook over het separeren van cliënten werd het afgelopen jaar vaak contact opgenomen met de vertrouwenspersoon. Die vragen en klachten gingen dan over gedwongen insluiting in de separeercel, afzonderingsruimte of eigen kamer. Daarnaast stelden cliënten vragen over andere vrijheidsbeperkende middelen, zoals post die werd gecontroleerd, het niet mogen telefoneren of geen bezoek mogen ontvangen.  

Separeervrije ggz
Afgelopen week ondertekenden twaalf ggz-instellingen een manifest waarin ze aangaven de ggz in 2020 separeervrij te willen hebben gemaakt. Het gebruik van de isoleercel zou volgens hen de problemen van cliënten niet oplossen, maar verergeren. (ANP/Zorgvisie)

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

1 REACTIE

 1. "Separeervrije ggz
  Afgelopen week ondertekenden twaalf ggz-instellingen een manifest waarin ze aangaven de ggz in 2020 separeervrij te willen hebben gemaakt. Het gebruik van de isoleercel zou volgens hen de problemen van cliënten niet oplossen, maar verergeren."
  ZUCHT !!!
  Hier is de GGZ al ruim 20 jaar mee bezig en nog steeds krijgen ze het niet voor elkaar.
  Hoeveel incompetenter kan een branche wel niet zijn ?!
  En ja, dat komt ook of dat komt waarschijnlijk m.n. door die arrogante God-psychiaters, die liever dwang toepassen, dan een gesprek met gewone stervelingen aan (te laten) gaan !
  SCHANDE !!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.