Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging ziekenkostenpremie op de loer

Vakbonden en werkgeversorganisaties vrezen een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten in 2015 door de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. De sociale partners hebben berekend dat de premies voor iedereen zullen stijgen met ongeveer 200 euro en dat het eigen risico ‘ruimschoots’ boven de 400 euro (nu nog 360) zal uitkomen. Verder zullen de werkgevers 1,6 miljard meer premie gaan betalen.
Stijging ziekenkostenpremie op de loer

Ze waarschuwen voor de dreigende stijging in een brief van de Stichting voor de Arbeid aan het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet wil de langdurige zorg (AWBZ) decentraliseren en overdragen aan de gemeenten en zorgverzekeraars. De plannen van het kabinet moeten ertoe leiden dat meer mensen langer thuis blijven wonen. De overheveling van zorgtaken gaat gepaard met een flinke bezuiniging.

Draagkracht

De premie voor het vaste basispakket van de zorgverzekeringswet gaat omhoog, omdat hier een deel van de AWBZ zal worden ondergebracht. ‘Dat betekent dat we minder naar draagkracht gaan betalen’, aldus voorzitter Ton Heerts van de FNV woensdag. ‘Nu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo’, stelt voorzitter Maurice Limmen van het CNV.

Koopkracht

Volgens Heerts en Limmen kost het plan koopkracht en banen. De compensatiemaatregelen van het kabinet worden omschreven als ,,incidenteel en onvoldoende”. In de brief wordt de nieuwe wijze van financiering betiteld als ‘onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen’. De sociale partners willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven financieren en stellen voor de rijksbijdrage aan de zorgverzekeringswet structureel op te hogen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.