Stopzetten huishoudelijke hulp kan niet zonder onderzoek

De voorzieningsrechter in Groningen oordeelt vandaag dat stopzetten van de huishoudelijke hulp vanwege de invoering van de nieuwe Wmo 2015, niet mag als de situatie van de hulpbehoevenden niet gewijzigd is en er geen rekening is gehouden of onderzoek is gedaan naar de omstandigheden van de hulpbehoevenden. Dat is het vonnis van een zaak die een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel had aangespannen tegen de gemeente.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Stopzetten huishoudelijke hulp kan niet zonder onderzoek
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Het echtpaar en een dochter stapten naar de rechter, met hulp van cliëntenorganisatie Ieder(in), toen zij geen huishoudelijke hulp meer kregen in de Wmo 2015. Het oordeel luidt nu dat gemeente Dantumadiel niet de hulp aan het echtpaar mag schrappen op basis van een algemene bezuiniging op de Wmo, die van toepassing is op alle burgers in de gemeente. Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Zeker een kwart van alle gemeenten overtreedt de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. ‘Dantumadiel’ is min of meer een landelijke testcase

1
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.