Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Strengere aanpak mag wanbetalers niet duperen’

Mensen die moeite hebben de premie van de zorgverzekering te betalen, mogen niet de dupe worden van de strengere aanpak van wanbetalers. Dat vinden regeringspartijen CDA en PvdA.

Zorgverzekeraars moeten verzekerden die bijvoorbeeld door een schuld moeilijk de premie kunnen betalen, nadrukkelijker wijzen op schuldhulpverlening, vindt CDA-Kamerlid Margreeth Smilde.

Schuldhulpverlening

Verzekeraars moeten klanten die hun premie twee maanden niet hebben betaald straks een betalingsregeling aanbieden en ook moet schuldhulpverlening sneller worden ingeschakeld. Smilde vindt dat daar nog wel een tandje bovenop kan door de verzekerde er nog nadrukkelijker op te wijzen dat hij van zijn schulden af kan komen. Haar PvdA-collega Eelke van der Veen wil dat minister Klink van Volksgezondheid hardere garanties geeft dat verzekerden die met het strengere regime te maken krijgen, niet onder het sociaal minimum zakken.

Collectieve verzekering

Ook moet beter geregeld worden dat verzekerden met een uitkering via de gemeente een goedkopere collectieve verzekering kunnen afsluiten, vindt de PvdA. Hun premie zou op de uitkering ingehouden moeten kunnen worden. Beide partijen vinden wel dat moedwillge wanbetalers harder moeten worden aangepakt. De Tweede Kamer praat woensdag met Klink over een strengere aanpak van mensen die langer dan een halfjaar hun zorgpremie niet hebben betaald. Wanbetalers moeten straks dertig procent meer premie gaan betalen tot ze hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben voldaan. De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet zijn schuld van een halfjaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dat is een bedrag van ongeveer 1000 euro, inclusief bijkomende kosten. (ANP)

Lees ook:

Hardere aanpak voor wanbetalers zorgverzekering

Klink: paal en perk stellen aan zorgtoeslag voor wanbetaler

Zorgverzekeraars melden stijging wanbetalers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.