Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Strijd om thuiszorg in Twente tussen TSN en Tzorg

Mark van Dorresteijn
De thuiszorginstanties Carint Reggeland, Livio en Zorgaccent NWT verwijzen hun personeel door naar Tzorg, meent regiobestuurder Jan Kramer van Abvakabo FNV. Thuiszorgorganisaties in de regio spreken dit tegen. Bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van thuiszorgorganisatie Livio: “We lichten alleen maar voor en helpen de mensen bij hun eigen keuze.”
Strijd om thuiszorg in Twente tussen TSN en Tzorg

De werknemers van de drie grote thuiszorgorganisaties hebben in het nieuwe jaar keuze uit vier kleine thuiszorgaanbieders, het schoonmaakbedrijf Tzorg en TSN, dat voortkomt uit schoonmaakfirma Asito.

‘Tzorg geen slechte keus’

“De vier kleine zorgaanbieders zitten vol”, vertelt Arnoldy. “Daarom hebben wij de cao-voorwaarden naast elkaar gelegd van TSN en Tzorg, waar veel personeel in de toekomst deel van uit zal maken. Daaruit concludeerden we dat Tzorg geen slechte keus is. Ik snap ook wel waarom de vakbond boos is. Jan Kramer heeft zich behoorlijk ingespannen en nu zeggen wij tegen de werknemers om ook eens bij Tzorg te kijken. We dwingen overigens niemand, we lichten alleen maar voor en helpen de mensen bij hun eigen keuze.”

Website Livio

“Bekijk de website van Livio maar, daar krijgt Tzorg letterlijk de voorkeur. Bij Tzorg vallen medewerkers onder de schoonmaak-cao, die voorwaarden zijn op een aantal punten slechter dan de thuiszorg-cao. Werknemers bij Tzorg krijgen een proeftijd van twee maanden, daarna kunnen zij weer ontslagen worden. Ook blijft de vraag of werknemers die een cliënt verliezen, door overlijden bijvoorbeeld, hun werk in de zorg houden of dat ze dadelijk een kantoorpand moeten schoonmaken. Bij TSN krijgen medewerkers dezelfde voorwaarden als ze nu hebben en er vindt geen selectie aan de poort plaats. Ze zijn welkom met of zonder cliënten. Dat is bij Tzorg niet het geval, daar moeten de medewerkers verplicht hun personeel meenemen. We hebben dat convenant juist opgesteld om de medewerkers zoveel mogelijk dezelfde voorwaarden te geven als ze nu hebben.”

Marktwerking

“Bestaat dat convenant?”, vraagt Arnoldy zich af. “Kramer is wel erg druk geweest met het opstellen van het convenant en het scheelde maar een haartje, maar ik heb het nooit gezien en de medewerkers weten er ook niets van af. Iedereen probeert zoveel mogelijk klanten en personeel binnen te halen. De marktwerking is nu ten volle aan de gang.”

Onder de maat

Kramer: “Niet gehad? De betrokken partijen hebben op 11 november om kwart over vijf een e-mail van mij ontvangen waarin staat dat de overeenkomst rond was met TSN. Zeggen dat deze informatie niet is aangekomen, vind ik erg onder de maat.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Twentse thuiszorg stuurt personeel naar schoonmaker

Overeenkomst vakbond en TSN over personeel

TSN in de aanval

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Opmerkelijk artikel.
    In Groningen is het niet zo dat de kleinere aanbieders vol zitten v.w.b. de huishoudelijke verzorging, zij worden buiten spel gezet door de monopolist, in casu de gemeenten.
    Thuishulp Groningen, tot begin dit jaar het leveringsbedrijf van Thuiszorg Groningen v.w.b. de huishoudelijke verzorging, moest begin van het jaar failliet om Thuiszorg Groningen de kans te geven failliet te gaan. Jammer want Thuishulp Groningen was een gerespecteerd en rendabel bedrijfsonderdeel, echter wederom moest huishoudelijke zorg het onderspit delven voor persoonlijke verzorging cq verpleging. Na jaren lang de financiële motor te zijn geweest voor verzorging en verpleging mocht/moest de stekker eruit. Opmerkelijk na deze actie was dat de gemeenten betrokken diende te worden bij de doorstart van Thuiszorg Groningen, immers de inkomsten konden niet worden gemist. De gemeente bleven hun huishoudelijke zorg inkopen bij een failliet bedrijf! Uiteraard begrijpelijk heeft Thuiszorg Groningen in de afgelopen aanbestedingsronde mee gedaan. Opmerkelijk is dat zij in de meeste gevallen een voorlopige gunning hebben gekregen, 6 gemeenten hebben nog wat langere bedenktijd nodig.
    Opmerkelijk?, zeker immers het is een failliete boedel die geen jaarrekening kan overleggen, geen solvabiliteit en rentabiliteit kent! Concurrentie vervalsing? Zeer zeker, een aantal WMO loketten reageert laconiek en geven aan: “ Thuiszorg Groningen. Natuurlijk moeten wij die gunnen zij zijn toch immers de grootste aanbieder in de regio”. Deze redenatie leidt blijkbaar tot de blinde missie om kost wat kost een aanbieder in de markt te houden! Indien de plaatselijke- en landelijke politiek in deze de marktwerking zijn gang hadden laten gaan, dan hadden de kleine aanbieders in de provincie Groningen al deze medewerkers welkom geheten.
    Deze medewerkers hadden dat onder de CAO VVT kunnen werken en de klant had een kwalitatief beter aanbod gehad. Jammer dat de Twentse kleinere aanbieders vol zitten, juist deze kleinere en veelal persoonlijker ingestelde aanbieders kunnen de zorg weer terug brengen naar het niveau zoals het is bedoeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.