Structureel meer bureaucratie in Wlz

De administratieve lasten zijn volgens zorgverleners vorig jaar toegenomen in de Wet langdurige zorg (Wlz). Bestuurders en managers van instellingen verwachten dat deze toename van bureaucratie structureel is. Dat blijkt uit de vrijdag verschenen ‘Wlz-monitor’ van Vilans.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Fotolia

Het afgelopen jaar konden zorgaanbieders hun ervaringen met de nieuwe Wlz ieder kwartaal melden via een online monitor van Vilans. Gemiddeld vijftig bestuurders, managers en beleidsmedewerkers per kwartaal hebben dit het afgelopen jaar gedaan. 86 procent van de respondenten gaven knelpunten aan in de wet. Zo kunnen mensen met dementie volgens de respondenten bijvoorbeeld pas in een laat stadium worden opgenomen in een verpleeghuis. Dit heeft mogelijk overbelaste mantelzorgers als gevolg. Een ander genoemd knelpunt is het krijgen van de juiste indicatie voor mensen met multi-problematiek. Deze moeilijke doelgroep krijgt nog niet altijd een integrale, ‘wetoverstijgende benadering’ aangeboden. Deze

0
70

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.