Structureel meer bureaucratie in Wlz

De administratieve lasten zijn volgens zorgverleners vorig jaar toegenomen in de Wet langdurige zorg (Wlz). Bestuurders en managers van instellingen verwachten dat deze toename van bureaucratie structureel is. Dat blijkt uit de vrijdag verschenen ‘Wlz-monitor’ van Vilans.
Fotolia

Het afgelopen jaar konden zorgaanbieders hun ervaringen met de nieuwe Wlz ieder kwartaal melden via een online monitor van Vilans. Gemiddeld vijftig bestuurders, managers en beleidsmedewerkers per kwartaal hebben dit het afgelopen jaar gedaan. 86 procent van de respondenten gaven knelpunten aan in de wet. Zo kunnen mensen met dementie volgens de respondenten bijvoorbeeld pas in een laat stadium worden opgenomen in een verpleeghuis. Dit heeft mogelijk overbelaste mantelzorgers als gevolg. Een ander genoemd knelpunt is het krijgen van de juiste indicatie voor mensen met multi-problematiek. Deze moeilijke doelgroep krijgt nog niet altijd een integrale, ‘wetoverstijgende benadering’ aangeboden. Deze

0
52

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.