Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidieregeling voor PGO’s biedt ruimte voor 25 leveranciers

Bert Bukman
De subsidieregeling voor PGO's (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) van het ministerie van VWS bedraagt 4 miljoen euro. Omdat er 160.000 euro beschikbaar is per ontwikkelaar, is de subsidie toereikend voor 25 aanbieders.
PGO
iStock

Het bericht over de subsidieregeling voor PGO’s is gepubliceerd in de Staatscourant. Aanvragers van de subsidie moeten voldoen aan tal van eisen. De belangrijkste hiervan zijn de eisen van het MedMij afsprakenstelsel en het inbouwen van vier door MedMij vastgestelde informatiestandaarden.

Het programma MedMij wordt uitgevoerd door de Patiëntenfederatie Nederland. Het programma heeft als doel om iedereen die dat wil te laten beschikken over zijn eigen gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo’n omgeving – een app of website – moet op een beveiligde en vertrouwde manier met de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders kunnen communiceren.

Spelregels PGO

MedMij stelt hiervoor de spelregels op. Zo kan de patiënt straks persoonlijke informatie, die op verschillende plekken bewaard wordt, in één volledig overzicht bekijken en beheren. Ook kan hij of zij kan deze data veilig en vertrouwd delen met een zorgverlener. Nederlandse aanbieders van een PGO moeten zich aantoonbaar conformeren aan de MedMij afspraken.

Volgens minister Bruins voor Medische Zorg zijn de baten van een PGO uit te drukken in ‘zachte’ effecten zoals tijdswinst, gemak, overzicht en rust voor burgers. Maar er is ook onderzoek gedaan naar de ‘harde’ financieel-economische baten. Dit onderzoek door Gupta laat zien dat de structurele baten van landelijk gebruik van PGO’s potentieel oplopen tot 4,6 miljard euro op jaarbasis. Hierbij wordt uitgegaan van 6 miljoen gebruikers. De helft van dit bedrag is gerelateerd aan een hogere arbeidsproductiviteit, minder ziekteverzuim en uitkeringen als gevolg van een betere gezondheid.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.