Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Succes van telemonitoring COPD-patiënten

Het hulp-op-afstandprogramma voor COPD-patiënten waarmee het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen in maart de publieksprijs van de NPCF won, behoort nu tot het reguliere zorgaanbod.
Succes van telemonitoring COPD-patiënten

In het augustusnummer van Vraag in Beeld tonen patiënt en hulpverlener zich enthousiast. Het ziekenhuis werkt voor de telemonitoring samen met de thuiszorg van Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) en zorginnovatiebedrijf Focus Cura. In maart won het programma, nadat een pilot met vijftig zware COPD-patiënten was afgerond, de publieksprijs voor ‘beste voorbeelden van transmurale zorg’. In het NPCF-orgaan Vraag in Beeld vertelt een patiënte dat zijzelf en de hulpverlener door het programma alert blijven op toename van haar klachten zodat snel kan worden ingegrepen.

Samenwerking met thuiszorg

De patiënte vindt het geen bezwaar dat ze haar arts nu minder vaak ziet. “Ze hebben over het algemeen weinig tijd voor je. Bij telemonitoring gaat de verpleegkundige uitvoerig op je vragen in.” Verpleegkundige Kirsten de Haas is positief over de uitwisseling van informatie en expertise met de thuiszorg van ZZG maar zou de samenwerking uitgebreid willen zien tot “de driehoek thuiszorg, ziekenhuis en huisarts”. Volgens Stefan Perdok van Focus Cura wordt daaraan gewerkt. “Er zijn nu twee huisartsenpraktijken betrokken bij het project. Met hen bekijken we of de samenwerking werkt.”

Verlichting op polikliniek

Perdok ziet mogelijkheden om dergelijke programma’s te ontwikkelen voor andere chronische aandoeningen als diabetes en hartfalen. De toename van het aantal patiënten met chronische aandoeningen is een grote belasting voor de zorgverlener op de polikliniek, aldus Perdok. “Een logische stap is dan te zoeken naar samenwerking met thuiszorg en huisarts, maar vooral ook met de patiënt zelf.” (Vraag in Beeld)

Lees ook:

Luc de Witte hoogleraar Technologie in de Zorg

NVKF: Kwaliteitswaarborg medische technologie nodig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.