Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Suïcide onder artsen opmerkelijk hoog’

Mark van Dorresteijn
Het percentage zelfdodingen onder artsen is opmerkelijk hoog. Ook hebben artsen vaker depressieve klachten dan andere hoogopgeleiden. Dat blijkt uit een artikel in Medisch Contact. Daarom zet de artsenorganisatie KNMG samen met hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong een hulpprogramma op.
‘Suïcide onder artsen opmerkelijk hoog’

Veertien buitenlandse onderzoeken bevestigen dat het percentage zelfdoding onder artsen hoog is. “De onderzoeken zijn uitgevoerd in andere Europese landen en de Verenigde Staten, maar het is niet te verwachten dat de situatie onder Nederlandse artsen anders is”, aldus Van Schaik in Medisch Contact. “Nederlands onderzoek naar mortaliteitsgegevens van tandartsen en anesthesiologen toonde een verhoogde sterfte door zelfdoding aan. Ook onder vrouwelijke artsen is sprake van een verhoogd risico op zelfdoding, en onder geneeskundestudenten in de doctoraalfase is eveneens een verhoogd suïciderisico aanwezig.”

Hulpprogramma

De Jong (Radbout Universiteit Nijmegen) noemt het waarschijnlijk dat artsen niet snel met hun problemen naar buiten treden uit angst voor hun reputatie. Hij pleit ervoor dat artsen elkaar moeten helpen bij problemen. Op dit moment is het KNMG samen met De Jong bezig met het programma ‘Dokters helpen dokters’, dat hulp moet bieden aan verslaafde artsen. De verwachting is dat het programma in het najaar start. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

‘Inspectie moet suïcide blijven volgen’

Ggz hoeft niet elke suïcide meer te melden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. zij moeten wel het suïcide blijven melden voornamelijk GGZ is verplicht dit te doen maar ze moeten in de gaten blijven houden want dit kan natuurlijk niet
    deze hebben ze te danken aan het bezuinigen wat helemaal niet kan dat is toch te begrijpen? ik begrijp het wel en leef ook met ze mee Gezondheidszorg moeten hen in de gaten blijven houden samen met de Inspectie want ik heb met ze te doen sterkte

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.