Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Suïcidegedachten bij mantelzorgers van dementerenden

Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Vijf procent denkt weleens aan zelfmoord of zelfbeschadiging.
thuiszorg400.jpg

VUmc-wetenschapper Karlijn Joling en collega’s onderzochten  de prevalentie van suïcidale gedachten bij mantelzorgers. Zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG). Het gaat om mensen die voor thuiswonende familieleden van gemiddeld 75 jaar oud zorgen die de diagnose ‘dementie’ hebben. Gedurende twee jaar herhaalden de onderzoekers iedere drie maanden een screening, waarbij twee op de vijf mantelzorgers bij ten minste één meting symptomen hadden van een ernstige depressie. Van hen dacht 12 procent herhaaldelijk aan zelfbeschadiging, zelfmoord of een doodswens. Dit gebeurde meestal in het tweede jaar. Mantelzorgers met dergelijke gedachten verschilden significant van niet-suïcidale lotgenoten: zij hadden ernstigere symptomen van depressie en angst, voelden zich ongelukkiger en eenzamer en ervaarden minder controle, minder steun van familieleden en meer gezondheidsproblemen. Zij pleiten dan ook voor een langer durend onderzoek naar de momenten waarop mantelzorgers extra aandacht nodig hebben. De onderzoekers vonden geen verband tussen suïcidaliteit bij de mantelzorger en opname in een verpleeghuis of overlijden van de patiënt.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.